Politika

KAMPANJA POČINJE U ČETVRTAK Tko je predao samo svoj potpis?

KAMPANJA POČINJE U ČETVRTAK Tko je predao samo svoj potpis?

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Vesna Fabijančić Križanić potvrdila je kako od 12 kandidatura za predsjednika države koje je Povjerenstvo zaprimilo, jedna nije s potrebnih 10 tisuća potpisa.

– Jedna nije s potpisima, ali je zaprimljena, jer je predan prijedlog na obrascu, rekla je Vesna Fabijančić-Križanić iza ponoći, kada je istekao rok za podnošenje kandidatura. Službena izborna promidžba, potvrdila je, počet će u četvrtak. DIP planira održati sjednicu u četvrtak, najvjerojatnije u 12 sati, tada će utvrditi listu kandidata za predsjednika i objaviti je na svom webu, dakle već u ranim poslijepodnevnim satima, a time onda počinje i izborna promidžba, navela je.

Podsjetila je da svaki kandidat na promidžbu smije potrošiti do osam milijuna kuna, da će službena promidžba trajati do 20. prosinca u ponoć. Kandidatima je poručila da će morati prikazati sve donacije, sva vlastita sredstva, troškove, cijene i popuste medijskog oglašavanja. Prva financijska izvješća kandidati moraju podnijeti sedam dana prije izbora, podsjetila je.

Tri potencijalne kandidatkinje

DIP-u su kandidature podnijele tri potencijalne kandidatkinje aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja ju je potkrijepila sa gotovo 232 tisuće potpisa, kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović i predsjednica Starta Dalija Orešković te devet kandidata.

To su bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović, pjevač Miroslav Škoro, europarlementarac Mislav Kolakušić, ekonomist Dejan Kovač, bivši pravaš sada čelnik stranke Desno Anto Đapić, redatelj Dario Juričan odnosno Milan Bandić, saborski zastupnik Ivan Pernar (SIP), predsjednik Hrvatske stranke svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca Nedjeljko Babić te nezavisni kandidat Slobodan Midžić koji ju je donio samo uz svoj potpis, piše HRT.

Dodajmo i da je bivši ministar unutarnjih poslova i nezavisni saborski zastupnik Vlaho Orepić odustao od utrke za Pantovčak zbog nedovoljnog broja prikupljenih potpisa za kandidaturu. Prikupio je 8.054 potpisa i – odustao.

-Na redovitoj koordinaciji izbornog stožera, a nakon uvida u prikupljeni broj potpisa, procjena je da nismo u mogućnosti doseći 10.000 potrebitih potpisa u zadanom vremenu. Zato sam obustavio aktivnosti prikupljanja potpisa za potporu mojoj kandidaturi za predsjednika RH – naveo je Orepić na Facebooku zahvalivši građanima na potpisima.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist