Županija

KAMENOLOM DUBAC „Hoćemo li uskoro iz Župe vidjeti Grad?!“

KAMENOLOM DUBAC „Hoćemo li uskoro iz Župe vidjeti Grad?!“

Već godinama stanovnici župskih naselja, kao što su Brgat Gornji, Čibača, Dubac, te ostalih naselja u Župi dubrovačkoj ukazuju na problem eksploatacije – korištenja kamenoloma na Dupcu, ali i pratećih stvari i događanja koja su vezana za ovaj pogon – kažu u dopisu-peticiji koju su ovih dana pokrenuli među vlastitim susjedima.

Kako navode, nekima su kuće sada već udaljene od granica kamenoloma, koji se bez prestanka širi, manje i od stotinjak metara.
– Godinama smo tražili odgovore na neka pitanja, vijećnici u Općinskom vijeću Župe dubrovačke i Županijska skupština dubrovačko-neretvanske županije postavljali su pitanja vezana za rad i postupke uprave kamenoloma Dubac, novinari su pisali mnoge tekstove, ali očito problem traje i dalje. Još davne 2003. godine rečeno je kako će kamenolom prestati sa radom 2005. godine. Od tad je prošlo deset godina, a kamenolom radi više nego ikad – napominju stanovnici, te dodaju kako se pitaju, nakon svih tih godina, postoji li uopće dozvola za rad kamenoloma, pogotovo kad se zna kako kamenoloma nema u Prostornom planu Općine Župa dubrovačka.

– Koliko nam je poznato, već duže vrijeme uprava kamenoloma Dubac nema ni potrebnih dozvola. Sve ove godine objekti u kojima živimo prilikom miniranja, a miniranja su skoro svakodnevna, tresu se kao pri jačem potresu. Treba li napomenuti kako nas, stanare, već godinama nitko ne obavještava kad će početi miniranje! Posljedica tog miniranja, a samim tim i očito nedozvoljenog širenja kamenoloma, su naše ispucale kuće, posebno gustijerne (bunar), u što se možete uvjeriti kad god poželite. Treba li napomenuti kako nam nikad i nitko nije ponudio nadoknadu štete! – ogorčeno napominju.

Opasna prašina na putu
– Zbog miniranja, dakle i stalnih radova oko i u kamenolomu, prašina je stalna oko naših kuća. Često je i magistralni put Dubac-Brgat toliko pun prašine, da je njime teško normalno proći vozilom. Za vrijeme turističke sezone, dakle u tri, četiri ljetna mjeseca, tuda prolazi jako puno vozila, ne samo iz susjedne BiH, već i iz Slavonije, pa i iz zemalja EU, Mađarske, Slovačke, Češke… Pa možete samo pomisliti kakav je njihov prvi dojam ulaska u Hrvatsku, turističku zemlju, kad ih prvo dočeka prašina, bageri i kamenolom! Odavno znamo i za određenja o ‘pomorskom dobru’ i području od mora koje je strogo zabranjeno za ovakve i slične poslove, a kamenolom je od mora sada već udaljen oko petsto metara. Dakle, u zoni je ‘morskog dobra’ – ističu ljutiti stanovnici, koji napominju i još jedno pitanje, buke, to jest – kamenolom na Dupcu počinje sa radom ujutro u 6, a završava po potrebi, zavisno kolika im je narudžba, ako treba radi i do ponoći.

Uz sve navedeno, poseban je problem sad već javna priča, dokazan i u novinarskim tekstovima i fotografijama, o tome kako u sklopu kamenoloma, u njegovom gornjem dijelu ni 200 metara od prvih kuća na Brgatu, postoji nelegalna deponija, odlagalište tko zna čega, govore za DuList, a ova priča odavno je poznata budući da je upravo DuList prvi pisao o tome.

Što na prosvjed građana kaže vlasnik kamenoloma Ivo Kralj, a kako na to gledaju u Općini Župa dubrovačka čitajte u tiskanom izdanju DuList, koji je u prodaji od srijede, 2. srpnja.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist