Kultura

‘Kameno more’ fra Ivana Kramara u Saloči od zrcala

'Kameno more' fra Ivana Kramara u Saloči od zrcala

Dubrovačke knjižnice, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, organiziraju predstavljanje zbirke poezije ‘Kameno more’ fra Ivana Kramara, gvardijana franjevačkog samostana sv. Vlaha u Pridvorju, koje će se upriličiti u Čitaonici Narodne knjižnice Grad, u utorak, 5. studenoga 2019. s početkom u 19 sati.

-Zbirka pjesama Kameno more Ivana Kramara pojmovima konfrontiranim u svom naslovu upućuje na dva različita svijeta – svijet kamena i svijet mora, između kojih se lirski subjekt ove knjige neprestano kreće prema onome što je po svojoj prirodi neosporno, ljubav kojom je prožet gotovo svaki stih. Poput božje spužve Ivan Kramar istiska svoje stihove u svijet, iz njega potekne Bog – Ljubav – Ljubav – Bog, pronikne ih i natopi i duša tako nikad nije žedna. Odričući se stvari on ih istodobno prima, poput onoga koji se, kako piše Eckhardt, leđima okrenut okolici, gleda je odraženu na glatkoj, čudesnoj površini jezera. Knjiga Kameno more Ivana Kramara njegov je govor na brezinoj gori – napisao je u prologu urednik zbirke, akademik Luko Paljetak.

O autoru:

Ivan Kramar rođen je 1967. u selu Maljine, općina Travnik. Teologiju je studirao u Sarajevu i Zagrebu. Pjesme su mu prevođene na engleski, njemački, talijanski i kineski. Nastupao je na raznim pjesničkim manifestacijama kao što su Susret svjetskih umjetnika – Podgorica, Pjesnici pod lipom – Fojnica, Pjesnici pod platanom – Pridvorje, Pjesničke večeri u Hamburgu, Munchenu, New Yorku, Sydneyu, Zagrebu i Sarajevu. Osnovao je Društvo Srednjobosanskih pjesnika 2000. i pokrenuo list Vrilo. Osnivač je pjesničke manifestacije Pjesnici pod platanom, u Pridvorju u Konavlima. Trenutno je na službi gvardijana franjevačkog samostana u Pridvorju, kao i policijskog kapelana za Dubrovačko – neretvansku županiju. Do sada je objavio sljedeća djela: Na oltaru ljepote (2002.), Kako smo pobijedili gromove (2014.), Kratka analiza modernog ateizma (1996.).

Pročitajte još

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist

[FOTO] Predstavljena slikovnica Stane Šćapec ‘Bubamara iz Moševića’

Dulist