Kultura

‘Kameno more’ fra Ivana Kramara u Saloči od zrcala

Dubrovačke knjižnice, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, organiziraju predstavljanje zbirke poezije ‘Kameno more’ fra Ivana Kramara, gvardijana franjevačkog samostana sv. Vlaha u Pridvorju, koje će se upriličiti u Čitaonici Narodne knjižnice Grad, u utorak, 5. studenoga 2019. s početkom u 19 sati.

-Zbirka pjesama Kameno more Ivana Kramara pojmovima konfrontiranim u svom naslovu upućuje na dva različita svijeta – svijet kamena i svijet mora, između kojih se lirski subjekt ove knjige neprestano kreće prema onome što je po svojoj prirodi neosporno, ljubav kojom je prožet gotovo svaki stih. Poput božje spužve Ivan Kramar istiska svoje stihove u svijet, iz njega potekne Bog – Ljubav – Ljubav – Bog, pronikne ih i natopi i duša tako nikad nije žedna. Odričući se stvari on ih istodobno prima, poput onoga koji se, kako piše Eckhardt, leđima okrenut okolici, gleda je odraženu na glatkoj, čudesnoj površini jezera. Knjiga Kameno more Ivana Kramara njegov je govor na brezinoj gori – napisao je u prologu urednik zbirke, akademik Luko Paljetak.

O autoru:

Ivan Kramar rođen je 1967. u selu Maljine, općina Travnik. Teologiju je studirao u Sarajevu i Zagrebu. Pjesme su mu prevođene na engleski, njemački, talijanski i kineski. Nastupao je na raznim pjesničkim manifestacijama kao što su Susret svjetskih umjetnika – Podgorica, Pjesnici pod lipom – Fojnica, Pjesnici pod platanom – Pridvorje, Pjesničke večeri u Hamburgu, Munchenu, New Yorku, Sydneyu, Zagrebu i Sarajevu. Osnovao je Društvo Srednjobosanskih pjesnika 2000. i pokrenuo list Vrilo. Osnivač je pjesničke manifestacije Pjesnici pod platanom, u Pridvorju u Konavlima. Trenutno je na službi gvardijana franjevačkog samostana u Pridvorju, kao i policijskog kapelana za Dubrovačko – neretvansku županiju. Do sada je objavio sljedeća djela: Na oltaru ljepote (2002.), Kako smo pobijedili gromove (2014.), Kratka analiza modernog ateizma (1996.).

Pročitajte još

LIJEPA VIJEST Nakon više od dva mjeseca Linđovci kreću s probama

Dulist

U PETAK Posljednji dan izložbe ‘Sederotonin’ uz stručno vodstvo

Dulist

JE LI KULTURA U OVIM VREMENIMA LUKSUZ? Ivana Medo Bogdanović o 70 posto manjem proračunu za 71. Igre

Iva Dedo

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija