AktualnoUrednički izbor

KAMEN TEMELJAC 2021. Ovako će izgledati novi dom za starije ispod bolnice

KAMEN TEMELJAC 2021. Ovako će izgledati novi dom za starije ispod bolnice

Dom za starije i nemoćne na lokaciji nesuđenog ‘Čačićevog doma’ kraj Opće bolnice Dubrovnik mogao bi biti spreman za gradnju u prvim mjesecima 2021. godine. Procjena je to dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića koji je ovog četvrtka sa suradnicima predstavio idejno rješenje budućeg doma koji će u svom sklopu imati i dnevni boravak. Prema gruboj procjeni, novi dubrovački dom umirovljenika koštat će između 100 i 120 milijuna kuna, a financijska će se konstrukcija zatvarati kad bude gotov glavni projekt.
Idejno rješenje predstavio je arhitekt Tin Sven Franić koji ga je izradio s kolegama arhitektima Vanjom Risterom i Anom Martinčić Vareško.
Franić je istaknuo kako je riječ o potpuno novom projektu na lokaciji na kojoj su, svi znamo, radovi bili započeti, no zamrli su. Prema idejnom rješenju budući dom mogao bi imati kapacitet 207 stalnih korisnika i 75 korisnika dnevnog boravka, no točan kapacitet odredit će se daljnjom dokumentacijom, a nakon odluke o tome koliko će objekt imati jednokrevetnih, a koliko dvokrevetnih soba. U domu će svoje mjesto naći kako pokretne osobe tako i osobe kojima treba pojačana njega, ali i osobe s demencijom. Više od polovice parcele koja se proteže na skoro 13 tisuća ‘kvadrata su zelene površine.
-Mislim da se toplina koju smo htjeli dobiti, prvenstveno radi razbijanja nekih predrasuda potencijalnih korisnika, vidi i ta mogućnost da korisnici ovo stvarno smatraju svojim domom nas je motiviralo na ovakvo rješenje. Potrebno je korisnike različitih profila i odijeliti, ali im morate pružiti mogućnost druženja i komuniciranja. Naša tri elementa predstavljaju tri različite skupine korisnika, ali se preklapaju u zajedničkim prostorima i prostorima socijalizacije. Bitna je činjenica dnevnog boravka, to je neka ‘ulaznica’ u svijet doma za starije – istaknuo je arhitekt Franić.
-Ovo je jedan od naših kapitalnih projekata čija će realizacija nadam se započeti do kraja našeg mandata. Ovo je nova ideja koncepta doma za starije osobe, nije ovo neko mjesto gdje ćete poći i tamo čekati kad ćete umrijeti. Ljudi se u domu druže, pričaju, tamo se možda događaju i neke nove ljubavi te je vrlo važan ovaj društveni sadržaj. To nije mjesto odioznosti nego upravo suprotno. U svemu tome je ovaj projekt uspio, više izgleda kao hotel nego kao dom i to je dobro. Još jednom ćemo proći kroz kapacitet, a razgovarat ćemo i s udrugama umirovljenika – istaknuo je Franković. Kad je riječ o financijskoj konstrukciji, rekao je kako će se možda kroz novi operativni plan, dom moći financirati i EU sredstvima.
-Razvijat ćemo više modela financiranja, a nećemo odbiti pomoć ni Blagih djela. Uostalom ako ne budu sudjelovali u troškovima gradnje, moći će sudjelovati u sufinanciranju operativnih troškova rada. Već sada radimo na tome da ovaj dom uđe u mrežu domova jer su tada troškovi puno manji i za Grad i za korisnike. Za razliku od Gruža gdje će biti komercijalna cijena radi održivosti projekta koji je daleko manjeg kapaciteta – rekao je Franković. Najavio je kako će se dom umirovljenika kraj bivšeg Hotela Gruž početi graditi na jesen.
Savjetnica gradonačelnika za dnevni boravak Olga Muratti istaknula je kako su dnevni boravci vrlo bitni za normalno funkcioniranje osoba treće životne dobi. Posebno se zahvalila što se vodilo računa o osobama s demencijom te dakle o dnevnom boravku.

Domovi jesu naše obveze, ali istovremeno skoro jednako da se vodilo računa o osobama s demencijom i o dnevnom boravku.
-Drago mi je da se vodilo računa o tome da kad pođete u dom niste otpisani, život tim ljudima traje i on dapače treba biti što kvalitetniji. Tu ćemo im kvalitetu življenja pružiti kroz ovakav projekt vodeći računa o vanjskim sadržajima, o zelenilu i mjestu za odmor. Umirovljenik nije prestao živjeti odlaskom u dom – rekla je Muratti dodavši kako će se s izgradnjom novih 250 mjesta u dva nova doma znatno rasteretiti liste čekanja, iako o konkretnim brojkama nije htjela govoriti.

Inače, idejno rješenje preduvjet je za raspisivanje natječaja za izradu glavnog projekta, a kad on bude gotov kreće procedura za ishođenje dozvola.

Pročitajte još

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist