Aktualno

Kamen, krš i maslina impresionirali princa

Kamen, krš i maslina impresionirali princa

Japanski princ Akishino i princeza u službenom su posjetu Hrvatskoj već nekoliko dana, od 19. lipnja., stigavši na službeni poziv hrvatskog predsjednika Iva Josipovića, a prva postaja bila je Konavle.

Zainteresiran za maslinu

Princ je u pratnji svoje delegacije, te čelnika lokalne i regionalne samouprave posjetio danas maslenik i OPG Glavinja u Čilipima. Iako nije bio raspoložen za izjave, svoje dojmove susreta novinarima je iznio Luko Glavinja.

– Razgovarali smo o uzgoju maslina u Konavlima, on je usporedio neke dijelove njihove u Japanu, gdje se također uzgajaju masline, ali ipak drugačije sorte. Doživljaj mu je bio taj krš i maslina gdje raste – rekao je vlasnik OPG-a Glavinja, Luko Glavinja te dodao kako su počastili visoku delegaciju uljem i mladim sirom.

– Kada sam prvi put čuo da dolaze kod mene mislio sam da me netko zafrkava, ali on je došao vidjeti plod i zainteresiran je za maslinu, nije došao samo ‘da prođe’ – zaključio je Glavinja.

Princ, po struci zoolog, a poznat i kao veliki ljubitelj životinja, oduševio se i – konavoskim skakavcima.

U obilasku Hrvatske

Princ i princeza proveli su kratko vrijeme u Zagrebu te Zagorju, pomalo zanemarivši službeni protokol šećući ulicama Zagreba i u ugodnom druženju sa ljudima na ulicama i pjaci.

Nazočili su i službenoj svečanosti i koncertu povodom 20. obljetnice diplomatskih odnosa između Japana i Republike Hrvatske 20. lipnja u Koncertnoj dvorani ‘Vatroslav Lisinski’.

Biografija princa:
Puno ime princa Akishina glasi Akishino no Miya Fumihito Shino. Rođen 1965. godine, upisao je pravo i biologiju na Pravnom fakultetu Sveučilišta Gakushuin, gdje je diplomirao 1988., poslije toga je do 1990. studirao zoologiju na Oxfordskom sveučilištu, da bi 1996. doktorirao na Nacionalnom sveučilištu.Godine 1990. oženio se Kawashima Kiko (s kojom je u posjeti Hrvatskoj), najstarijom kćerkom Kawashime Tatsuhiko, profesora ekonomije sa Sveučilišta Gakushuin, i osnovao novu prinčevsku kuću Akishino.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist