Vaše vijesti

Kakvu vlast zaslužuju Dubrovčani?

Kakvu vlast zaslužuju Dubrovčani?

Narod ima vlast kakvu zaslužuje. Pokušajmo razmotriti kakvu bi to lokalnu vlast na čelu s gradonačelnikom mogao imati Dubrovnik u naredne četiri godine.

Kandidati, koji ulaze u utrku za, budimo si iskreni, vrlo neudobnu gradonačelničku fotelju uglavnom su poznati. Dubravka Šuica nije jedna od tih osoba jer je ponovno pokazala da ima odličan osjećaj za samoodržanje u burnim političkim vodama. Okrunit će svoju profesionalnu karijeru mjestom u Europarlamentu. Sve drugo, za ovu iskusnu političarku, koja je iz brojnih bitaka uglavnom izlazila kao pobjednik, bilo bi ponižavajuće.

Ruku na srce, lista potencijalnih pretendenata za ugodni posao je "tanka". Čini se da Hrvatska uopće ne može ponuditi potkovanu osobu za ovaj posao pa se sve svodi na dobro poznavanje engleskog jezika i eto – mjesto je već napola dobiveno.

Ali da vidimo tko sve, barem hipotetski, može biti gradonačelnik Dubrovnika (abecednim redom):

Teo Andrić
Tu se već dosta toga zna. Isplivao zbog Šučinog nezadovoljstva zbog pasivnosti HDZ-ove vrhuške. Stranački galamdžija, koji se smišljeno takvim profilirao. Kao takav je potreban da odradi posao za vijećničkom govornicom (bad cop), ali u dosadašnjoj političkoj praksi nije zabilježeno da se takvom retorikom i pobjeđuje. Ukoliko je Andrić svjestan da se u kampanji mora "uljuditi", onda ima velike šanse za 2. krug. Broj glasova, koje HDZ-ova glasačka mašinerija donosi, je stabilan pa makar prvak na listi bio i Mickey Mouse. Uz stranački angažman i aktivizam, Andrić može proći u 2. krug i tu nastaje problem. Rezultat može ponoviti uz dodatnih maksimalni desetak posto, ali treba vidjeti hoće li to biti dovoljno.

Matko Bupić
Nekadašnji hadezeovac godinama radi profesorski posao distanciran od političkih zbivanja. Na krilima uspjeha laburističke stranke dobio je elan za pokušati postati vođom "trećeg puta" i zasjedne u fotelju gradonačelnika. Bije ga glas da je pošten i korektan, a njegovi bivši studenti ogroman su glasački kapital kao što su to i sindikalci koji populistički artikuliraju glas iscijeđenog i ispaćenog naroda. Moguć je značajan rezultat koji bi mogao pomoći da Niko Šalja u 2. krugu postane gradonačelnik, a profesor Matko recimo njegov zamjenik.
 
Željko Raguž
HSS-ov kandidat za gradonačelničku fotelju nema nikakve šanse za dobiti više od 700-800 glasova. Kandidat ima rejting otprilike kao i HSS – nikakav! Bit će da je doprinos nestanku HSS-a s dubrovačke političke scene dao i gradonačelnički mandat Vida Bogdanovića, zasigurno najvećeg destruktivca i demagoga koji je vodio poslijeratni Dubrovnik. Od takve elementarne nepogode nemoguće se oporaviti u razumnom periodu.

Niko Šalja
Mladić za kojeg se čini da je zalutao u hrvatsku politiku. Dokazano pošten, otvoren i bez "fige u džepu". Iskreno i nepatvoreno kaže da nešto ne zna kada ne zna. Dokaz više da nikad nije pročitao niti jedan priručnik o političkoj komunikaciji. U sukob s aktualnim gradonačelnikom je ušao, neki bi rekli, prilično kasno i ne davajući protestnu ostavku, a na takve primjedbe Šalja uzvraća pitanjima tipa "Bi li itko danas znao tko je Niko Šalja da sam dao ostavku ne želeći sudjelovanje u nebuloznim rabotama Andra Vlahušića i Pera Vićana?" "Bih li danas bio danas kandidat SDP-a da sam pokupio stvari s dogradonačelničkog stola prije godinu i pol?".
Tu je u pravu. Da se tada povukao, danas bi Niko bio potpuni "no name". U svakom slučaju kandidat je iza kojeg stoji SDP s prilično sigurnim brojem glasača po defaultu pa mu je ulazak u 2. krug vrlo vjerojatan.

Pero Vićan
Čovjek o kojemu se mnogo toga zna i koji je nedvojbeno vrlo moćan na lokalnoj razini, ali i nacionalnoj. Tijekom 40-godišnje političke karijere stvorio je izuzetnu mrežu moćnih ljudi koje povezuje materijalni interes. Još kao mladić i pravnik početnik shvatio je da se je većina milijardera obogatila u poslu s nekretninama, a da politika u tome može pomoći. Ukoliko netko u ovoj kampanji "vuče repove" onda je Vićan politički dinosaur, svojevrsni slon u staklani, oboružan uličnom drskošću, praktičnom inteligencijom i megalomanskom željom za vlašću koja bi mu vjerojatno osigurala ako ne ništa drugo onda barem još koju prenamjenu zemljišta.

Andro Vlahušić
Aktualni gradonačelnik, koji je u rekordnom vremenu uspio prokockati svoj politički i ini kredibilitet. Iznevjerio je većinu građana koji su nošeni nadom da će nakon Šuice donijeti osvježenje u vođenju grada. Iznevjerio je i najbliže suradnike i to zapravo već dan poslije dobitka izbora. Jedini suradnik, ili bolje rečeno, politički mentor, Pero Vićan je to ostao i dan danas bez obzira na tragikomičnu glumu obojice aktera javnosti poznatih optužnica i "nevinih" karikaturalnih, snuždenih izraza lica u sudskim klupama. Dvojicu spodoba povezuje zapravo materijalni interes jer to je neraskidiva veza zbog koje se toleriraju čak i stvari poput sudskih optužnica i presuda. Vlahušić nakon predstojećeg debakla zapravo nema kuda i nema se kome obratiti ali se barem njegova građevinska tvrtka financijski oporavila.

I to je to. Po svemu sudeći za očekivati je rekordno nizak izlazak na izbore. To je zapravo najveći problem. Stoga se pogledajmo u ogledalo i sjetimo se prve rečenice ovog teksta.

 

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist