Hrvatska

Kako vam zvuči tjedna ili dvotjedna isplata plaće?

Kako vam zvuči tjedna ili dvotjedna isplata plaće?

Iako je u Europskoj uniji ustrojen stabilan sustav isplate plaća na mjesečnoj razini, ideja o isplati plaće svaka dva tjedna ili čak tjedno u pojedinim slučajevima može zvučati jednako primamljivo.

Što o tome misle građani, MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 2900 ispitanika.

Da mogu birati, nešto više od polovice ispitanika (54%) odabrali bi isplatu mjesečne plaće u tjednim ili dvotjednim obrocima.

Među njima, nešto je veći broj ispitanika (29%) koji priželjkuju isplatu plaće na tjednoj razini. Smatraju da je takva isplata plaće ‘psihološki dobra te da smanjuje mogućnost neplaćanja ili gomilanja duga poslodavca’.

Snažan argument ovim ispitanicima je i lakša raspodjela primanja: “Kada bi sva plaćanja bila tjedno, lakše bi se rasporedio novac, a i puno manje ljudi bi bilo gladno”, smatra jedan od ispitanika.

Drugi ističu kako takvom praksom ne bi puno izgubili u slučaju da im plaća kasni: “Zato što u slučaju tjedne neisplate plaće možete prije reagirati, a ne čekati i strepiti hoće li vam biti isplaćena posljednja plaća”, zaključuje jedan od ispitanika.

Zanimljiv je i komentar ispitanika koji smatra da je ova opcija realnija od mjesečne isplate plaće: “Naime, kod novog zaposlenja osoba mora čekati mjesec i pol kako bi dobila prvu plaću.”

Isplata plaće dvotjedno primamljiva je opcija za 25% ispitanika. Glavni argument ovih ispitanika leži u činjenici da bi isplatom plaće npr. početkom i sredinom mjeseca uspjeli uštedjeti više novca.

“Zvuči praktičnije jer bi se time u većini slučajeva izbjegao odobreni minus na tekućem računu”, smatra jedan ispitanik, a drugi dodaje kako bi mu to omogućilo ‘lakše raspoređivanje ‘čistog’ novca nakon financiranja osnovnih mjesečnih potraživanja poput režija i stanarine’.

“Primala sam tako plaću i iz iskustva mogu reći da dozvoljava pojedincu bolju kontrolu troškova i raspodjelu sredstava”, kaže jedna ispitanica.

Isplatu mjesečne plaće jednokratno i dalje bi preferiralo 46% ispitanika, prvenstveno radi plaćanja režija, koje ‘nije moguće plaćati u obrocima’ i zato jer imaju ‘premalu plaću da bi se dijelila’.

“To je možda dobro za ljude koji imaju plaću iznad 6000 kuna, a što će “jadne” trgovačke radnice kada im se tjedno isplati po 500-600 kuna. Nemaju ni za režije, osim ako će ih plaćati po tjednima: jedan tjedan struju, drugi vodu i komunalije, treći telefoniju, četvrti obavit spizu”, slikovito objašnjava jedan ispitanik.

“Svejedno je kako primam plaću. Banka i tekući račun u banci su tu da kompenziraju skokove u primanju. Na kraju je jedino bitno da plaća dolazi redovno, a jednom mjesečno je sasvim uredu”, smatra jedan od ispitanika, dok jedna ispitanica kaže kako budžet najbolje raspoređuje sama: “Nitko ne zna moje planove, zamisli i potrebe kao ja sama.”

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist