Aktualno

Kako upravljamo obalom

Kako upravljamo obalom

Kako optimalno, racionalno i odgovorno koristiti naš vrijedan i veliki resurs -obalno područje – pitanje je koje je potaknulo izradu Smjernica za integralno upravljanje obalnim područje.

Nacrt tog dokumenta, kojega je naša Županija izradila prva u Hrvatskoj, predstavljen je danas županijskim institucijama i medijima.
Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako je riječ o iznimno značajnom projektu kojim se želi na što bolji način zaštititi i upravljati 'iznimnom obalom koju nam je Bog dao'. Stoga je najavio kako će se smjernice naći pred vijećnicima Županijske skupštine, a nakon njihovog usvajanja uslijedit će i izrada Plana upravljanja obalnim područjem DNŽ za što će se također pokušati iznaći sredstva iz fondova EU.

No, rasprava nakon prezentacije smjernica krenula je ka turizmu, točnije cruising turizmu koji je jedan od glavnim obilježja ove gospodarske grane u Dubrovniku. Iako se o tom segmentu u Dubrovniku govori već dugi niz godina, i ovog puta je istaknuto kako uopće nije sporno i upitno trebaju li nam cruiseri ili ne. Naglasak je zapravo stavljen na štetnost koju ovaj oblik turizma ostavlja ne na lokalno stanovništvo već na stacionarne goste.

Vršitelj dužnosti dubrovačkog lučkog kapetana Nikola Beusan dotaknuo se u raspravi problematike nestajanja plaža u Županiji. Prema njegovoj procjeni za 40 do 50 godina suočit ćemo se s nestankom velikog dijla plaža u našoj Županiji.

– Cruising turizam je i dobar i loš. Donosi i koristi i neke negativne posljedice ne samo na stanovnike nego i na stacionarne turiste – rekla je među ostalim Željka Škaričić, jedna od autorica spomenutih smjernica, istaknuvši kako se u Francuskoj upravo izrađuje studija o cruising turizmu čiji će rezultati svakako pridonijeti i promišljanjima u Hrvatskoj.

Nikola Beusan, v.d. lučkog kapetana istaknuo je kako bi se u Dubrovniku trebali što više truditi da nam strani gosti ostave što više novaca, a ne da ovuda samo prolaze. I župan Dobroslavić nadovezao se na raspravu dodajući kako nam je svima zadaća racionalno pristupanje ovom obliku turizma, odnosno potrebno je naći u tome pravu mjeru.

Kao pilot-projekti u sklopu Smjernica navedeni su projekti koji bi trebali analizirati utjecaj turizma, osobito segmenta koji se odnosi na kruzere, utjecaj i problematiku sidrišta (gdje je istaknut problem Polača na Mljetu) te problematika malostonskog zaljeva.

Smjernice za integralno upravljanje obalnim područjem Dubrovačko-neretvanske županije izradile su Marina Marković i Željka Škaričić, konzultantice Priority Actions Programme/Regional Activity Centre (PAP/RAC) iz Splita. Riječ je o prvom ovakvom dokumentu u Hrvatskoj i, prema riječima izrađivača, prvom koji je izrađen na regionalnom nivou na Mediteranu. Izradu smjernica naručila je DUNEA i to preko programa COASTANCE kojega financira Europska unija.

Na predstavljanju smjernica sudjelovali su predstavnici Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Sveučilišta u Dubrovniku, Lučke kapetanije, pomorske policije, lučkih uprava s područja Županije, Zavoda za prostorno uređenje DNŽ, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području DNŽ.
 

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist