Zanimljivosti

Kako ubrzati metabolizam na prirodni način? Evo rješenja!

Kako ubrzati metabolizam na prirodni način? Evo rješenja!

Metabolizam je skup kemijskih i fizičkih procesa u našem tijelu čija je primarna zadaća sve ono što konzumiramo pretvoriti u energiju potrebnu za normalno funkcioniranje cijelog organizma.

Ishrana – zdrava, pravilna i redovita prehrana je od ključne važnosti i može uvelike doprinijeti uspostavljanju pravilnih metaboličkih procesa. Pažljivo birajte hranu i napitke sljedeći jednostavnu formulu – zdravo i prirodno! Usvojite li zdrav režim ishrane, vrlo brzo ćete osjetiti pozitivne promjene.

Iako na neke od čimbenika kao što su spol, dob ili genetika ne možemo značajno utjecati, ipak postoji mnogo načina na koje možemo potaknuti, poboljšati i nadmudriti lijeni metabolizam. Malom promjenom životnih navika možemo ga održavati u vrlo dobroj formi, a to će se itekako pozitivno odraziti na stanje cijelog organizma.

Kako ubrzati metabolizam na prirodan način donosi portal Alternativa za Vas.

1. Pripazite na način i kvalitetu ishrane
Važnost pravilne ishrane je neupitna kod tegoba s metabolizmom, a ovo su neka od osnovnih pravila kojih bi se trebali pridržavati.
Pažljivo birajte namirnice, jedite domaće i organsko, a u dnevni raspored uključite 5 obroka!

2. Pijte dovoljno tekućine
Tijelu je neophodna voda. Potvrđeno je da čak i sasvim blaga dehidriranost može značajno usporiti metabolizam. Studija vezana za utjecaj vode na metabolizam pokazala je znatno brže metaboličke funkcije kod onih osoba koje su pile osam ili više čaša vode dnevno.
A kada su napitci u pitanju, svakako izbjegavajte alkohol i visoko kalorične napitke koji su veliki neprijatelji metabolizma, ali i zdravlja općenito.

3. Ne zaboravite na fizičku aktivnost
Želite li osjetiti sve dobrobiti zdravog metabolizma, ne zaboravite na važnost redovite fizičke aktivnosti. Starenjem tijelo prirodno gubi mišićnu masu što negativno djeluje na metabolizam, stoga je vitalnost mišića nužna za normalne metaboličke procese. Pokrenite se, aktivirajte cijelo tijelo, uposlite mišiće… Vježbajte, trčite, vozite bicikl, šetajte – svaka aktivnost će dobro doći. Za dobrobiti metabolizma osobito je dobrodošla jutarnja tjelovježba, jer upravo ona ima snažne učinke na buđenje i stimulaciju metabolizma.

4. Spavajte dovoljno
Za pravilan metabolizam organizmu je potreban kvalitetan i redovit san.

5. Oslobodite se stresa
Kada smo pod stresom, tijelo reagira drugačije, pohranjuje zalihe, a stalno prisustvo kortizola šteti cijelom organizmu. Oslobodite se stresa uz pomoć metoda opuštanja, disanja, pronađite nešto što vas štiti od negativnih utjecaja i misli i nastojte što više uživati u svakodnevici.

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist