Zanimljivosti

Kako spriječiti rak dojke?

Kako spriječiti rak dojke?

Specijalisti radiologije dr. Darko Miović i dr. Vilma Kosović održali su u subotu navečer na Grudi zdravstvenu tribinu 'Suvremena dijagnostika i rano otkrivanje raka dojke'.

Osnovni cilj tribine bio je razgovarati i upoznati ljude s metodama prevencije raka dojke te otkrivanja bolesti na vrijeme jer, kako su istaknuli predavači, u Hrvatskoj od te bolesti godišnje obolijeva oko 2400 žena, a 900 ih umire.

– Rana dijagnostika raka dojke je od presudne važnosti jer liječenje i preživljenje ovise o stadiju bolesti – rekla je dr. Kosović te dodala da kod raka dojke 'normalne žljezdane stanice dojke promijene svojstva, nekontrolirano rastu, umnožavaju se, uništavaju okolno zdravo tkivo te uđu u krvne i limfne žile pa se bolest širi u druge dijelove tijela'.

Kao čimbenike rizika navela je dob preko 35 godina, rak dojke u obitelji kod ženskih srodnica, raniji nalaz karcinoma, nerađanje, rađanje iza 30. godine, pretjerana debljina, stres, alkohol, pušenje te izloženost ionizirajućem zračenju.

– Najbolji način sprječavanja raka dojke je briga i promišljanje o vlastitom zdravlju i kvaliteti života, mijenjanju nezdravih životnih navika, gdje je nužno više se kretati kako bi se umanjilo djelovanje stresa, paziti na zdravu i uravnoteženu prehranu, izbaciti pretjerano konzumiranje cigareta i alkohola – istaknula je dr. Kosović te dodala kako su ovo mjere prevencije za sve žene, a ne obećanje da do bolesti neće doći posebno kod slučajeva gdje bolest može biti nasljedna.

Zbog toga što još uvijek nije poznato što točno stvara rak, niti postoji siguran lijek za njegovo potpuno odstranjenje, potrebno je barem jednom godišnje ići na kliničke preglede, mamografiju, ultrazvuk i redovito raditi samopregled, istaknuto je na tribini.

Dr. Miović je naglasio da u početku žene s rakom dojke nemaju nikakvih vidljivih tegoba te da je liječenje učinkovitije ako se tumor ne može napipati, čime je istaknuo važnost i nužnost redovitih liječničkih pregleda.

Kvržica pod prstima, nabiranje ili uvlačenje kože dojke kao i zadebljanje kože, promjena oblika ili crvenilo na koži dojke samo su neki od simptoma koji mogu upućivati na rak dojke.

– Ultrazvuk se preporuča kao metoda dijagnostike ženama do 40 godina, a starijim to nije dovoljno već je nužna i mamografija. Ona ne može otkriti sve slučajeve raka dojke. Svaki sumnjiv nalaz treba dodatno provjeriti, a svaka kvržica koja se otkrije  u dojci zahtijeva potpunu obradu do sigurne dijagnoze – pojasnio je dr. Miović.

Bol u dojkama ne znači i rak dojke, ali ukoliko bol potraje nekoliko dana potrebno je posavjetovati se sa svojim liječnikom i otvoreno reći sve strahove, istaknuto je na tribini.

Na zdravstvenoj tribini se moglo još čuti kako funkcioniraju metode dijagnostike, različiti statistički podaci o broju oboljelih i izliječnih u svijetu i u Hrvatskoj, no doktori Kosović i Miović pored svega ipak naglašavaju i pozivaju sve žene da rade redovite mjesečne samopreglede i jednom godišnje liječničke preglede jer je rano otkrivanje najbolji način da se rak dojke otkrije u stadiju koji omogučava uspješno liječenje i dobru prognozu bolesti.

Pročitajte još

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović