Natrag
21.4.2019 14:21

facebook

twitter

google

rss

dulist

Kako spraviti šporke makarule

2.2.2012 @ 19:59 Andrea Falkoni Račić dulist IN

Podijelite:

Jelo od paste s toćom od mesa, koje su dubrovački gospari pripremali o sv. Vlahu.

Naziv "šporki makaruli" došao je zbog načina posluživanja ovog jela. Kad bi se pojelo meso, posljednje goste dočekali bi makaruli preliveni samo toćom ili šporkani.

Šporki makaruli čine osnovu jelovnika dubrovačkih pokladnih i svečarskih trpeza.

Recept za pet osoba:
– govedina (ili junetina-meso bez kosti) 0,80 kg
– mast (svinjska) 0,10 kg
– luk 0.50 kg
– ukuhana pomadora (konzerva) 0,04 kg
– vino (crveno) 0,10 kg
– petrusin (u listu) 0,025 kg
– česan 0,02 kg
– klinčić 0,0001 kg
– lovorov list 1/4 kom
– makaruli 0,50 kg
– sir (domaći – ovčji ili kozji) 0,05 kg
– papar 0,0008 kg
– sol 0,03 kg
– kanjele

Priprema:
Odvojeno meso od tetiva i masnog tkiva isječe se na kocke (veličine 1,5 x1,5 cm). U teći na vreloj svinjskoj masti doda se sjeckani luk. Luk se zažuti i u njega se doda meso. Sve se lagano kuha dok tekućina iz mesa potpuno ne ispari. Doda se pomadora. Zalijeva se vinom i tekućinom (mlakom vodom). Jelo se povremeno promiješa, a kuha se bez poklopca. U jelo se dodaju sitno sjeckani petrusin i česan, kanjela, klinčić, lovorov list, papar i sol. Jelo se spravlja oko dva sata ovisno o tvrdoći i količini mesa, uz povremeno dolijevanja malo vrele vode.

Kuhani i ocijeđeni makaruli lagano se operu mlakom vodom, dobro ocijede, preliju rastopljenom mašću, izmiješaju, a zatim pomiješaju s mesom i toćom. Tako sastavljeno jelo treba odstati desetak do petnaestak minuta kako bi se što bolje sljubilo. Šporki makaruli poslužujuju se s domaćim gratanim ovčjim ili kozjim sirom.

Izvor recepta: http://www.dubrovnikquality.com

 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana