Aktualno

Kako se penga primorsko jaje?

Kako se penga primorsko jaje?

Deša Dubrovnik organizirala je u svojim prostorijama u Lazaretima uskrsne radionice penganja jaja, i na taj način se ponovno uključila u očuvanje baštine dubrovačkog kraja.

Radionice se održavaju i u srijedu 4. travnja i u četvrtak 5. travnja, a njihova voditeljica je već treću godinu za redom Jelka Musladin iz Ljupča u Dubrovačkom primorju.

– Radi se o tradicionalnom penganju jaja s voskom. Sudionice radionice donijele su svoja jaja, pa zajedno pengamo kuhana jaja,  prema mojim mustrama- istaknula je Jelka Musladin koja je zadovoljna odazivom naših sugrađana na ove radionice:

– Odaziv  je jako dobar, svake godine sve više i više ljudi dolazi. Dolaze nam i djeca. Moram reći da mi je draže da djeca to vide i nauče kako se pengaju jaja. Ja sam to naučila od djeda, i to od malih nogu. To je u  Primorju bio običaj, koji se sada pomalo gubi, ali nećemo dati da se do kraja izgubi.- dodala je Musladin.

– Imam neke mustre po kojima radim, a ideje se javljaju kad krenete, dok neka osnovna primorska mustra uvijek postoji jer je po tome primorsko jaje poznato. U zadnje vrijeme dosta prakticiram penganje na jajima koja prije skuham, da se ne mučim. – naglasila je dodavši da joj je za opengat jedno jaje potrebno 15-ak minuta:

– Dok je moj djed govorio da je za jedno jaje potrebno oko sat vremena, no mi smo to malo ubrzali- zaključila je.

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo