Zanimljivosti

Kako se nakon blagdana vratiti u formu?

Kako se nakon blagdana vratiti u formu?

Tijekom blagdana rijetko tko je uspio odoljeti masnijoj hrani, kapljici više te slasticama. No, nakon prekomjernog uživanja u hrani i piću, potrebno je vratiti se u formu te tijelo očistiti od nakupljenih toksina.

Stalno vam se spava, umorni ste, imate manjak energije, ne znate kako izgubiti nekoliko kilograma viška nakupljenih tijekom blagdana, a muku mučite i s aknama i prištićima? Vrijeme je za čišćenje organizma. Detoksikacijom tijela nakon poprilično napornih blagdanskih dana organizmu vratiti ćete potrebnu energiju te poboljšati opće zdravlje.

Detoksikacija organizma zapravo je čišćenje organizma od toksina, a neki od znakova, osim umora i loše koncentracije, koji upućuju da vam je potrebna detoksikacija su česte glavobolje, pojava alergija, osjećaj depresije, nadutost, loša probava, debljanje ili prekomjerno mršavljenje.

Prije detoksikacije nije loše jedan dan postiti, odnosno piti samo vodu i biljne čajeve. Tijekom detoksikacije preporučljivo je jesti jednostavno pripremljenu hranu kao sirovo voće i povrće, sokove od svježeg ribanog ili pasiranog voća i povrća (koncentrirane ili razblažene vodom), tople povrtne juhe, povrće kuhano na pari ili u vodi, kao i kratko pirjano na malo nerafiniranog ulja poput ekstra djevičanskog hladno prešanog maslinovog ulja. Salate začinite limunovim sokom i maslinovim uljem, a i svu ostalu hranu blago začinite (izbjegavajte sol, papar i druge jake začine, a dozvoljene su ljekovite začinske trave).

Tijekom detoksikacije, koja se preporuča od 2 do 7 dana, je potrebno dnevno unijeti oko tri litre tekućine u obliku vode, čajeva, sokova i juha.

Prvo eliminirajte sve otrove oko sebe – alkohol, cigarete, kavu, rafinirani šećer, zasićene masti.
Drugi važan faktor koji morate eliminirati za vrijeme detoksikacije je stres koji aktivira opuštanje određenih stresnih hormona u tijelo. Meditacija i joga su jednostavni i učinkoviti načini da se barem na kratko riješite stresa.
Za vrijeme detoksikacije važno je piti puno tekućine i vježbati
Postoje brojni detoksikacijski programi i recepti, a ono što je najbolje za vas ovisi o vašim individualnim potrebama.
Primjerice, detoksikacijski plan doktora Bennetta uključuje dvodenevni post za vrijeme kojega se uzima samo tekućina, a nakon čega slijedi petodnevna detoksikacijska dijeta tijekom koje će se probavni sustav odmoriti. Također je u vrijeme detoksikacije poželjno uzimati dodatke prehrane, ljekovito bilje, te vježbati kako bi se potakla cirkulacija.

Ostale popularni detoksikacijski programi i prirodno čišćenje tijela uključuju korištenje već spremnih paketa za detoksikaciju, koji obično sadrže vlakna, vitamine, minerale i ljekovito bilje ili pak prakticiranje da se svaki tjedan jedan dan posti i pije samo voda.
 

Pročitajte još

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist