Natrag
26.3.2019 21:54

facebook

twitter

google

rss

dulist

Kako reanimirati srce nakon srčanog zastoja?

16.10.2013 @ 13:37 Ana Prohaska Zanimljivosti
12;12

Podijelite:

Hrvatsko društvo za reanimatologiju obilježava danas „Restart a Heart Day". Riječ je o Europskom danu, kojim se želi naučiti što veći broj ljudi kako reanimirati srce nakon srčanog zastoja.

Stoga je danas ispred Gradske kavane održana prezentacija reanimacije srca na defibrilatoru, koji je postavljen u Gradskoj. Inače Dubrovnik je prvi grad u Hrvatskoj, koji je sustavno riješio postavljanje automatskih vanjskih defibrilatora na važnijim i prometnijim mjestima.
Jedan takav aparat košta oko 25 tisuća kuna, a kupljeni su od donacija ugostitelja i hotelijera prije 5 godina.

-Ovaj je aparat instaliran prije 4 godine u Gradskoj kavani, i prvi smo krenuli s time. Kardiovaskularne bolesti u svijetu danas su najčešće u svijetu, jedna od komplikacija te bolesti je srčani arest, i kada je on uzrkovan jednom vrstom aritmije da ovakav aparat ima iznimno značenje za pomoć bolesniku. Ovakvi uređaji su napravljeni za laike koji moraju proči jedan tečaj – rekao je kardiolog Jerko Ferri Certić.

-Ovom akcijom želimo upoznati javnost kako pomoći čovjeku. Srce zbog poremećaja može naglo stati, ono je ispravno ali nedostaje impuls i mi se moramo pokrenuti i to najbolje preko defibrilatora dok Hitna pomoć ne dođe, posebno kada su velike gužve. Cilj je čovjeka držati na životu dok ne stigne Hitna pomoć koja će provesti postuke finalne reanimacije – rekao je doktor Žarko Vrbica..

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana