Natrag
26.4.2018 09:54

facebook

twitter

google

rss

dulist

Kako promjena klime utječe na vegetaciju

5.6.2012 @ 14:06 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

U Dubrovniku se održava radionica o klimatskim promjenama i njihovim posljedicama na ekosustave (projekt CLIMMANI).

Sudjeluju Claus Beier voditelj Istraživačkog centra za ekosustave i održivi razvoj Tehničkog sveučilišta u Danskoj, Ana Alebić-Juretić profesorica na Katedri za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci i Nenad Jasprica voditelj Laboratorija za floru i faunu kopna Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Program CLIMMANI jedan je od programa međunarodnog istraživačkog umrežavanja kojeg vodi Europska zaklada za znanost (European Scientific Foundation), uz sudjelovanje s hrvatske strane Hrvatske zaklade za znanost i HAZU.
 
U  programu CLIMMANI sudjeluje 15 europskih država. Voditelj  programa je Claus Beier (Danska), dok je  koordinator Karin Hansen (Švedska). Kao što ime kaže, programom se želi sakupiti znanje iz područja kontroliranih eksperimenata mogućeg utjecaja promjene klime na kopnene vegetacijske sustave, u prvom redu promjena temperature, dostupnosti vode, hranjivih tvari te utjecaj istaloženog dušika.
 
U tu je svrhu izrađena baza podataka u koju institucije iz zemalja članica unose podatke dosadašnjih istraživanja, s ciljem da se oni iskoriste za mogućnost predviđanja promjena u ekosistemu koje globalno zatopljenje nosi. Iz Hrvatske u programu sudjeluju Agronomski fakultet iz Zagreba i Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog koji provode takve eksperimente.
 
U sklopu programa, svake se godine održava radionica posvećena određenoj temi od interesa za zemlju domaćina, a ove godine je to „Suša i drugi ekstremni vremenski uvjeti u kopnenim ekosustavima“. Upravo je dubrovačko područje prikladan teren za navedenu temu. Iako je formalni lokalni domaćin Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, u organizaciji radionice, također, sudjeljuje Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.
 
Na radionici sudjeluje 35 sudionika iz 15 europskih zemalja i Sjedinjenih država koji će iznijeti 17 usmenih priopćenja i 8 postera. U sklopu terenskog obilaska obići će se otok Lokrum, kako zbog svojih prirodnih šuma, tako i botaničkog vrta. Na Lokrumu će "in situ" biti pokazana prilagodba samoniklih biljaka na životne uvjete tijekom ljetnih suša i žega.Ovaj su  obilazak omogućili Javna ustanova Rezervat Lokrum, Institut za more i priobalje iz Dubrovnika, Hrvatska zaklada za znanost, Nastavni Zavod za javno zdravstvo te Zaklada Sveučilišta u Rijeci.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana