Natrag
25.4.2018 10:34

facebook

twitter

google

rss

dulist

Kako preživjeti vrućine?

9.6.2012 @ 20:45 Andrea Falkoni Račić Zanimljivosti
2;2

Podijelite:

Lipanj je danas pokazao svoje pravo lice pa je veći dio dana bilo sunčano, te jako toplo i sparno. Stoga nije zgorega napomenuti kako u ovim ljetnim danima u organizam treba unositi dovoljno vode, budući da se pojačano znojimo čime povećavamo rizik od dehidracije.

Ne treba, dakle, zaboraviti na preporučenih osam čaša vode dnevno, no ne treba piti kad je kasno, odnosno kad već osjetimo žeđ već ranije. Pojačane količine vode ljeti možemo u organizam unijeti i preko namirnica, posebno svježeg voća i povća.

Dehidracija predstavlja poremećaj odnosa unosa i gubitka vode, a dovoljna količina vode važna je za procese regulacije tjelesne temperature, koji su pogotovo značajni ljeti.

Stoga ljeti treba uzimati više tekućine, te naravno zbjegavati izlaganje suncu posebno od 11 do 17 sati.
Jedan od korisnih savjet jest i onaj o prelasku na ljetni režim prehrane. Zapravo ljeti je važno ne jesti hranu koja će dodatno opteretiti organizam te ga dodatno zagrijati.

Uz već spoemnuto voće i povrće osvježiti se možete hladnim juhama, sladoledom, jogurtima, salatama, dok se ne preporučuje unos većih količina crvenog mesa, luka, jakih začina, masnoća te kofeina i alkoholnih pića…
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana