Zanimljivosti

Kako postati mladi vodič pasa?

Junior handling (JH) ili mladi vodiči pasa je prezentacija i izlaganje pasa po pravilniku Kinološkog saveza koja je podijeljena u dvije dobne skupine – mlađu do trinaest godina i stariju do osamnaest godina.

Junior handling je izuzetno važan za kinologiju, jer broj prijavljene djece i kvalitete njihovog izlaganja govori o nivou kinološke kulture. U Hrvatskoj i drugim zemljama širom Europe baš sa Junior handlingom počinje revijalni program izložbene manifestacije – program biranja i proglašavanja najljepšeg psa izložbe. Cilj Junior handlinga je pripremiti djecu za izlaganje po FCI grupama u ocjenjivačkom ringu za dodjelu šampionata. Sudac u Junior handlingu ne ocjenjuje psa, već znanje,vođenje i prezentaciju mladog vodića tj. Junior handlera.

Što znači, povedite dijete u klub kojem pripadate, raspitajte se za ring dresuru, a ostalo prepustite voditeljima bilo tečaja bilo kluba, koji će sastavit grupu i uvježbat s njima sve potrebno. Da bi se dijete uopće moglo prijaviti u JH, potrebno je da pas bude prijavljen na izložbi. Ako dijete nema vlastitog psa, može se obratit starijem izlagaču-vlasniku i zamoliti ga da mu „posudi“ psa. Tad bi bilo poželjno obratiti pažnju na stil odijevanja.

Osnovna pravila

Uvijek treba biti pristojno odjeven i u suprotnoj boji od boje psa. Također treba obratiti pažnju i na temperament psa. Mladi vodić bi trebao znati barem osnove pasmine koju izlaže, kako se ta pasmina postavlja u stav, pokazuje zagriz, brzinu i stil koraka izlaganja, ime psa i njegovu dob. Dijete se prijavljuje u izložbenoj kancelariji. Ostavlja svoje podatke (ime, prezime, godinu rođenja) i ime psa kojeg će izlagati. Tada dobiva svoj izložbeni broj koji mora nositi tokom cijelog izlaganja na vidljivom mjestu.

Voditelj posloži pse po veličini i pri ulasku JH u ring ih najavljuje po pasmini koju hendlaju. Pas se hendla s lijevom rukom, ali uvijek, baš uvijek pas u prikazivanju mora biti između hendlera i suca. Posloženi u liniji, jedan po jedan prilaze sucu, stavljaju psa u stav i čekaju zadatak. Sudac može zadati razne figure kao „T“, „i“, „L“, „8“, dijagonala, krug, trokut. Nakon što je sudac pregledao psa i ocijenio kvalitetu izlaganja Junior handlera, bira uži izbor od pet plasiranih mjesta. Ponekad sudac može tražiti zamjenu pasa.

Tada se zadaju figure zvane „duplo T“, „duplo L“ i u tom slučaju oba hendlera moraju biti sinkronizirani zbog što boljeg dojma. S trudom, vremenom i učenjem o psima i prezentiranju istih, juniori se nagrađuju bodovima i proglašenjem Best Junior Handlera po izložbama. Prikupljanjem bodova sa plasiranih mjesta koje su stekli na međunarodnim (CACIB) i internacionalnim (CAC) izložbama, ulazi se u odabir TOP JH pod pokroviteljstvom Hrvatskog Kinološkog saveza, te s tom titulom omogučen je nastup na CRUFTS-u kao predstavnih svoje zemlje. Stoga pustite svoje dijete neka zakorači u svijet Junior handlinga, izložbi, druženja. Naučite ga odgovornosti prema psima i ostalim životinjama. Naučite ga da bude bolji čovjek!  

Pročitajte još

‘MOJA PRAVA JUBAVI’ Markosu nagrada publike na festivalu dalmatinske šansone

Dulist

Bajkovita večer za djecu i mlade Mokošice i Rijeke dubrovačke

Dulist

‘VEČER ASTRONOMIJE’ Dođite na tvrđavu sv. Ivana i imenujte zvijezdu!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija