Zanimljivosti

Kako postati mladi vodič pasa?

Junior handling (JH) ili mladi vodiči pasa je prezentacija i izlaganje pasa po pravilniku Kinološkog saveza koja je podijeljena u dvije dobne skupine – mlađu do trinaest godina i stariju do osamnaest godina.

Junior handling je izuzetno važan za kinologiju, jer broj prijavljene djece i kvalitete njihovog izlaganja govori o nivou kinološke kulture. U Hrvatskoj i drugim zemljama širom Europe baš sa Junior handlingom počinje revijalni program izložbene manifestacije – program biranja i proglašavanja najljepšeg psa izložbe. Cilj Junior handlinga je pripremiti djecu za izlaganje po FCI grupama u ocjenjivačkom ringu za dodjelu šampionata. Sudac u Junior handlingu ne ocjenjuje psa, već znanje,vođenje i prezentaciju mladog vodića tj. Junior handlera.

Što znači, povedite dijete u klub kojem pripadate, raspitajte se za ring dresuru, a ostalo prepustite voditeljima bilo tečaja bilo kluba, koji će sastavit grupu i uvježbat s njima sve potrebno. Da bi se dijete uopće moglo prijaviti u JH, potrebno je da pas bude prijavljen na izložbi. Ako dijete nema vlastitog psa, može se obratit starijem izlagaču-vlasniku i zamoliti ga da mu „posudi“ psa. Tad bi bilo poželjno obratiti pažnju na stil odijevanja.

Osnovna pravila

Uvijek treba biti pristojno odjeven i u suprotnoj boji od boje psa. Također treba obratiti pažnju i na temperament psa. Mladi vodić bi trebao znati barem osnove pasmine koju izlaže, kako se ta pasmina postavlja u stav, pokazuje zagriz, brzinu i stil koraka izlaganja, ime psa i njegovu dob. Dijete se prijavljuje u izložbenoj kancelariji. Ostavlja svoje podatke (ime, prezime, godinu rođenja) i ime psa kojeg će izlagati. Tada dobiva svoj izložbeni broj koji mora nositi tokom cijelog izlaganja na vidljivom mjestu.

Voditelj posloži pse po veličini i pri ulasku JH u ring ih najavljuje po pasmini koju hendlaju. Pas se hendla s lijevom rukom, ali uvijek, baš uvijek pas u prikazivanju mora biti između hendlera i suca. Posloženi u liniji, jedan po jedan prilaze sucu, stavljaju psa u stav i čekaju zadatak. Sudac može zadati razne figure kao „T“, „i“, „L“, „8“, dijagonala, krug, trokut. Nakon što je sudac pregledao psa i ocijenio kvalitetu izlaganja Junior handlera, bira uži izbor od pet plasiranih mjesta. Ponekad sudac može tražiti zamjenu pasa.

Tada se zadaju figure zvane „duplo T“, „duplo L“ i u tom slučaju oba hendlera moraju biti sinkronizirani zbog što boljeg dojma. S trudom, vremenom i učenjem o psima i prezentiranju istih, juniori se nagrađuju bodovima i proglašenjem Best Junior Handlera po izložbama. Prikupljanjem bodova sa plasiranih mjesta koje su stekli na međunarodnim (CACIB) i internacionalnim (CAC) izložbama, ulazi se u odabir TOP JH pod pokroviteljstvom Hrvatskog Kinološkog saveza, te s tom titulom omogučen je nastup na CRUFTS-u kao predstavnih svoje zemlje. Stoga pustite svoje dijete neka zakorači u svijet Junior handlinga, izložbi, druženja. Naučite ga odgovornosti prema psima i ostalim životinjama. Naučite ga da bude bolji čovjek!  

Pročitajte još

CRTICE IZ MALE BRAĆE Fra Nediljko i mirno jutro uz njegove golubove

Dulist

IZLAZI NA IZBORE Ava Karabatić pokušat će ‘osvojiti’ X. izbornu jedinicu

Dulist

MOTIV IZ KORČULE Nova poštanska marka povodom 1600. obljetnice smrti svetog Jeronima

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija