Zanimljivosti

KAKO OTKRITI IZBRISANI RUKOPIS? Radionica snimanja povijesnih dokumenata

KAKO OTKRITI IZBRISANI RUKOPIS? Radionica snimanja povijesnih dokumenata

Znanstveno stručni skup u suradnji Rochester Institute of Technology Croatia (RIT) i  Znanstvene knjižnice Dubrovačkih knjižnica Dubrovnik  (ZKD DKD) ‘Spektralno snimanje: budućnost u proučavanju prošlosti: Otkrivanje izgubljenih tekstova u rukopisima multispektralnim analizama’ koji se održava u Dubrovniku od 18. do 20. ožujka 2019., nastavio se i u utorak radionicom snimanja povijesnih dokumenata koja se održala u Znanstvenoj knjižnici.

Na radionici su sudjelovali predavači i voditelji radionica Dr. sc. Roger Easton, Dr. sc. David W. Messinger  i Tania Kleynhans.

– Mi smo iz znanstvenog programa za snimanje slika Rochester Institute of Technology u Rochesteru i snimamo stare dokumente na posebnom svjetlu kako bismo mogli prikupiti više podataka sa rukopisa koji se ne vide golim okom. Usput radimo matematičke procese na povijesnim dokumentima kako bismo ih mogli vratiti u budućem obliku. Cijela ideja projekta je otkriti zaboravljeni ili izbrisani rukopis i moći čitati ono što je nekoć bilo – istaknula je Tania Kleynhans.

Cilj radionice ovakvog snimanja povijesnih dokumenata je upoznati knjižničare, kustose i znanstvenike sa svim mogućnostima (i nedostacima) multispektralne i hiperspektralne analize.

Hiperspektralna obrada slike (HIS – hyperspectral imaging) smatra se sposobnim alatom za analizu izblijedjelih ili namjerno izbrisanih povijesnih dokumenata, dok je multispektralno snimanje kulturne baštine disciplina koja se sve više razvija, a bavi se istraživanjem uporabe novih tehnika snimanja povijesnih dokumenata poznatog ili nepoznatog značaja, prenose iz Knjižnica.

Radionica se sastojala od kratkih prezentacija uspješno pronađenih tekstova, osnova spektralnog snimanja te detaljnog pregleda prikaza na koji način ovakva analiza funkcionira. Spektralnim snimanjem rukopisa iz fonda Znanstvene knjižnice (ulomci na pergameni, mogući palimfesti, izblijedjeli tekst), fragmenti pronađeni u različitim inkunabulama i koricama rukopisa, kao i rukopis Dragomirov osmoglasnik“. 13. st. Rkp. br. 6. demonstirat će se proces ovakvog načina bilježenja.

Nakon praktičnog rada uslijedila je diskusija uz prikaz kako obraditi prikupljene snimke za otkrivanje izgubljenog teksta.

 

Pročitajte još

UZ DAN OČEVA Kreativna čitaonica ‘Tata i ja, prijatelja dva’

Dulist

BRAVO! Sven Dragobratović od kockica izradio ‘Mini Dubrovnik’

Dulist

BLOG MUZEJA I GALERIJA KONAVALA SLAVI ROĐENDAN U 4 godine 720 ‘samoniklih priča’

Dulist