AktualnoPolitika

Kako naši političari troše novac?

Zoran Milanović

Parlamentarne stranke i nezavisni zastupnici u 2013. godini za svoj su rad dobili 50,2 milijuna kuna, a isto toliko potrošit će i ove godine.

SDP će tako iz proračuna dobiti 20,4 milijuna kuna, HDZ-u pripada 14,5 milijuna, a HNS-u 4,4 milijuna kuna. Ukupni iznosi po strankama rezultat su računice po kojoj na svakog zastupnika dolazi 325.725 kuna, a po zastupnici 10 posto više, dakle 358.297 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Taj se novac, kažu nam u Državnoj reviziji, mora trošiti strogo namjenski, a zastupnici i stranke obvezni su donositi godišnje programe rada i financijske planove, te uredno voditi poslovne knjige. Prije nekoliko dana u Sabor je stiglo novo i opširno izvješće o reviziji u strankama i trošenju novca poreznih obveznika u 2012. godini, kao i o provjeri rada svakog nezavisnog zastupnika.

Kerum uredno posluje
Što su revizori utvrdili? U kratkim crtama, većina stranaka poštovala je preporuke Državne revizije, ali je izraženo i nekoliko uvjetnih mišljenja.

Za Hrvatsku građansku stranku (HGS) Željka Keruma, koja će ove godine dobiti 648.000 kuna iz državnog proračuna, revizija je dala pozitivno mišljenje.

– Prema mišljenju Državnog ureda za reviziju, financijski izvještaji u svim značajnim odrednicama objektivno iskazuju rezultate poslovanja, te stanje imovine i obveza. Revizijom nisu utvrđene nepravilnosti i propusti vezani uz usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima koji bi utjecali na izražavanje drukčijeg mišljenja – navode revizori za HGS, pri čemu poznavatelji prilika to obrazlažu činjenicom da je zastupnica Nevenka Bečić, Kerumova sestra, vrlo pedantna i pazi na računovodstvo.

I ostale parlamentarne stranke dobro su prošle pod revizorskim povećalom, osim HDZ-a, u kojem je ponovno zabilježeno kršenje propisa.

– U reviziji za 2011. utvrđene su nepravilnosti i propusti koji se odnose na sustav unutarnjih kontrola, računovodstveno poslovanje i financijske izvještaje, te korištenje poslovnih prostora u vlasništvu županija, gradova i općina. Sve nepravilnosti i propusti ponovljeni su i u 2012. godini – navodi se u uvjetnom mišljenju revizora, uz napomenu da HDZ ima 71 zaposlenu osobu, uz planirani višak prihoda u 2012. od 5,7 milijuna kuna.

Revizija je upozorila vodstvo HDZ-a i na problem korištenja poslovnih prostora u kojima djeluju stranačke organizacije.

– Podaci o korištenju poslovnih prostora, koje je Središnjica prikupila tijekom 2012. godine, nisu cjeloviti jer većina županijskih organizacija nije dostavila podatke za pojedine organizacijske jedinice u svojem sastavu. Prema prikupljenim podacima, veći broj organizacijskih jedinica HDZ-a koristi prostore u vlasništvu županija, gradova i općina za koje ne plaćaju zakupninu, što nije u skladu s odredbama Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe – smatraju revizori.

Milijuni za telefon i prijevoz
Revizijom utvrđene nepravilnosti i propusti koji se odnose na računovodstveno poslovanje i obveze u SDP-u nisu utjecali na istinitost financijskih izvještaja, pa su revizori utvrdili da dokumentacija Milanovićeve stranke “objektivno iskazuje poslovanje, te stanje imovine i obveza”. No, utvrđeno je da je ta stranka u 2012. dosta novca trošila na promidžbu, ali i na domjenke.

– Rashodi za promidžbu i informiranje ostvareni su u iznosu od 2,5 milijuna kuna, što je 8,4 posto ukupno ostvarenih rashoda. Odnose se, među ostalim, na usluge promidžbe u iznosu od 1,3 milijuna kuna i usluge istraživanja javnog mnijenja od 949.345 kuna.

Drugi materijalni rashodi odnose se na usluge telefona, pošte i prijevoza u iznosu od 2,7 milijuna kuna, za reprezentaciju u iznosu od 2,33 milijuna kuna, intelektualne i osobne usluge u iznosu od 2,09 milijuna kuna, te za naknade drugim osobama izvan radnog odnosa od 1,87 milijuna kuna – stoji u revizorskim dokumentima za SDP.
 

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist