Aktualno

Kako naši političari troše novac?

Zoran Milanović

Parlamentarne stranke i nezavisni zastupnici u 2013. godini za svoj su rad dobili 50,2 milijuna kuna, a isto toliko potrošit će i ove godine.

SDP će tako iz proračuna dobiti 20,4 milijuna kuna, HDZ-u pripada 14,5 milijuna, a HNS-u 4,4 milijuna kuna. Ukupni iznosi po strankama rezultat su računice po kojoj na svakog zastupnika dolazi 325.725 kuna, a po zastupnici 10 posto više, dakle 358.297 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Taj se novac, kažu nam u Državnoj reviziji, mora trošiti strogo namjenski, a zastupnici i stranke obvezni su donositi godišnje programe rada i financijske planove, te uredno voditi poslovne knjige. Prije nekoliko dana u Sabor je stiglo novo i opširno izvješće o reviziji u strankama i trošenju novca poreznih obveznika u 2012. godini, kao i o provjeri rada svakog nezavisnog zastupnika.

Kerum uredno posluje
Što su revizori utvrdili? U kratkim crtama, većina stranaka poštovala je preporuke Državne revizije, ali je izraženo i nekoliko uvjetnih mišljenja.

Za Hrvatsku građansku stranku (HGS) Željka Keruma, koja će ove godine dobiti 648.000 kuna iz državnog proračuna, revizija je dala pozitivno mišljenje.

– Prema mišljenju Državnog ureda za reviziju, financijski izvještaji u svim značajnim odrednicama objektivno iskazuju rezultate poslovanja, te stanje imovine i obveza. Revizijom nisu utvrđene nepravilnosti i propusti vezani uz usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima koji bi utjecali na izražavanje drukčijeg mišljenja – navode revizori za HGS, pri čemu poznavatelji prilika to obrazlažu činjenicom da je zastupnica Nevenka Bečić, Kerumova sestra, vrlo pedantna i pazi na računovodstvo.

I ostale parlamentarne stranke dobro su prošle pod revizorskim povećalom, osim HDZ-a, u kojem je ponovno zabilježeno kršenje propisa.

– U reviziji za 2011. utvrđene su nepravilnosti i propusti koji se odnose na sustav unutarnjih kontrola, računovodstveno poslovanje i financijske izvještaje, te korištenje poslovnih prostora u vlasništvu županija, gradova i općina. Sve nepravilnosti i propusti ponovljeni su i u 2012. godini – navodi se u uvjetnom mišljenju revizora, uz napomenu da HDZ ima 71 zaposlenu osobu, uz planirani višak prihoda u 2012. od 5,7 milijuna kuna.

Revizija je upozorila vodstvo HDZ-a i na problem korištenja poslovnih prostora u kojima djeluju stranačke organizacije.

– Podaci o korištenju poslovnih prostora, koje je Središnjica prikupila tijekom 2012. godine, nisu cjeloviti jer većina županijskih organizacija nije dostavila podatke za pojedine organizacijske jedinice u svojem sastavu. Prema prikupljenim podacima, veći broj organizacijskih jedinica HDZ-a koristi prostore u vlasništvu županija, gradova i općina za koje ne plaćaju zakupninu, što nije u skladu s odredbama Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe – smatraju revizori.

Milijuni za telefon i prijevoz
Revizijom utvrđene nepravilnosti i propusti koji se odnose na računovodstveno poslovanje i obveze u SDP-u nisu utjecali na istinitost financijskih izvještaja, pa su revizori utvrdili da dokumentacija Milanovićeve stranke “objektivno iskazuje poslovanje, te stanje imovine i obveza”. No, utvrđeno je da je ta stranka u 2012. dosta novca trošila na promidžbu, ali i na domjenke.

– Rashodi za promidžbu i informiranje ostvareni su u iznosu od 2,5 milijuna kuna, što je 8,4 posto ukupno ostvarenih rashoda. Odnose se, među ostalim, na usluge promidžbe u iznosu od 1,3 milijuna kuna i usluge istraživanja javnog mnijenja od 949.345 kuna.

Drugi materijalni rashodi odnose se na usluge telefona, pošte i prijevoza u iznosu od 2,7 milijuna kuna, za reprezentaciju u iznosu od 2,33 milijuna kuna, intelektualne i osobne usluge u iznosu od 2,09 milijuna kuna, te za naknade drugim osobama izvan radnog odnosa od 1,87 milijuna kuna – stoji u revizorskim dokumentima za SDP.
 

Pročitajte još

SAVJET MINISTARSTVA ZBOG KORONAVIRUSA Ne putujte u pogođene talijanske regije

Dulist

Opća bolnica Dubrovnik stručnjacima poklonila edukaciju iz likovne terapije

Dulist

IVAN ĐIKIĆ Ne smije se toliko paničariti, koronavirus sličan je virusu gripe

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija