Kultura

Kako je nekoć izgledao otok Lokrum?

Kako je nekoć izgledao otok Lokrum?

Izložba fotografija  „Otok Lokrum – nekad“ otvorena je ovog petka u dvorani Visia. Autori izložbe su Lukša Lucianović i Edi Šuljak, u suradnji sa Slobodanom Vukovićem.

 – Kad smo počeli razmišljali o ovoj izložbi, upitao sam se gdje naći fotografije, a ovdje ima preko 150 fotografija. I onda sam pitao Edia Šuljka i kad mi je pokazao koliko ima fotografija i kakvih sve ima fotografija, bio sam siguran da ćemo sve ovo napraviti i da neće biti problema. Kako sam se pripremao za skupljanje slika, proučio sam malo i Lokrum. Pronašao sam vrlo zanimljiv simpozij i o tome je Slobodan Vukovaić napisao jedan tekst. Riječ je o  školi arhitekture od 1890. do 1915. I u tome ciklusu različiti su studenti imali svoje diplomske radove. Tako je nastao jedan prijedlog 1900. da se Lokrum sruši i tamo napravi palača mira i kongresna dvorana, a 1908. da se tamo napravi hotel i da se od hotela do tvrđave Svetoga Ivana napravi žičara – istaknuo je Lukša Lucianović.

Na otvaranju su govorili i Kristina Čurčija, Slobodan Vuković te Milan Perić.
 
Ovu izložbu organizirali su Udruga za očuvanje tradicije dubrovačkog turizma ''Dubrovački izlog'' i Javna ustanova ''Rezervat Lokrum''. 

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist