Natrag
22.2.2019 03:22

facebook

twitter

google

rss

dulist

Kako je nastao Siđ?

1.8.2012 @ 16:46 Andrea Falkoni Račić Zanimljivosti

Podijelite:

Franjevačke crkve diljem Dubrovačke biskupije ovog će četvrtka, 2. kolovoza proslaviti blagdan Gospe od Anđela, odnosno Porcijunkule.

Jedno od najpoznatijih hodočasničkih mjesta u Dubrovačkom primorju vezano uz ovaj blagdan je Slano, odnosno franjevačka crkva sv. Jeronima gdje će se misna slavlja služiti u 7:00, 8:00, 10:00 i 18:00 sati.

No, nadaleko je među stanovnicima Dubrovnika i okolice poznat sajam pod nazivom Siđ, koji se svake godine tradicionalno održava 1. i 2. kolovoza u Slanom. Manje je poznato da naziv sajma zapravo dolazi od riječi Assisi ili hrv. Asiz, odnosno imena rodnog grada Sv. Franje. Uz njega je vezan Porcijunkulski oprost kojeg je taj „Asiški siromašak“ izmolio od pape.

Zbog tog su oprosta u Slano dolazili vjernici iz čitavog Dubrovačkog primorja i okolnih otoka, ali i katolici iz istočne Hercegovine koji su dolazili sa svojom stokom. Iz tih prvenstveno vjerničkih pohoda i susreta nastao je sajmeni dan – Siđ koji se i danas održava. Nažalost, gotovo se izgubila vjernička dimenzija ovog dana. Ipak za sve one koji žele, crkva sv. Jeronima je otvorena za štovanje Gospe od Anđela čitav dan sve do ponoći..

U povodu blagdana Gospe od Anđela, koji se slavi 2. kolovoza, u svim franjevačkim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni. Taj oprost vjernici mogu dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoć ako se ispovjede, pričeste te izmole Vjerovanje, Očenaš i pomole se na nakanu Svetog Oca.

Oprost je godine 1216. sv. Franjo izmolio od pape Honorija III., koji je odredio posebni oprost svima onima koji pohode crkvicu Porcijunkulu te se ispovjede i pokaju za svoje grijehe. Kasnije se taj oprost prenio na sve franjevačke crkve, a u današnje doba i na katedrale i župne crkve.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana