Županija

Kako je Blato povećalo natalitet?

Bebe (Ilustracija/Shutterstock Images LLC)

Hrvatska je jedna od najstarijih populacija u Europi. Prijeti nam izumiranje te gubitak identiteta. Iznio je nedavno u Dubrovniku prof. dr. Stjepan Šterc, demograf s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. I dok demografi upozoravaju na katastrofalnu demografsku sliku Hrvatske, malo tko nešto konkretno poduzima. A bez sustavnog plana na svim razinama ništa se bitno neće promijeniti.

– Ovu problematiku zaobilazi vlast, pa i ovdje lokalna, gradska vlast i ne samo današnja, nego i sve ranije. Mnogi ne žele čuti ovo što ćemo izreći, stanje kakvo jest u Hrvatskoj, što će nam se dogoditi i možemo li sve to spasiti. Možemo ako želimo. Moramo ovo postaviti na stratešku razinu značenja jer ćemo doživjeti demografski slom nakon kojeg neće biti povratka – rekao je Šterc.
Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku za 2013. godinu i Dubrovačko-neretvanska županija zabilježila je negativni prirodni prirast, koji je prisutan u većini gradova i općina. Među njima je i Dubrovnik, ali i primjerice Općina Blato, koja po svojoj pronatalitetnoj politici može mnogima biti svijetli primjer. Naime, od 2008. do kraja 2014. godine ova je općina ukupno roditeljima isplatila 3.250.000,00 kuna.

Ostatak pročitajte u tiskanom izdanju DuLista! 

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist