Aktualno

Kako izgledaju talijanske veletržnice?

Voće i povrće

U sklopu projekta „Razvoj regionalnih veletržnica voća i povrća“ hrvatska delegacija od 18 članova posjetila je Pescaru u periodu od 17.-20.02.2013.  Projekt je financiran u okviru programa Italian Law 84/2001 koji financira talijansko Ministarstvo gospodarstva, a potiče suradnju Italije sa zemljama Balkana – Albanijom, BiH, Bugarskom, Hrvatskom, Makedonijom, Srbijom, Crnom Gorom i Rumunjskom.

 
Projekt „Razvoj regionalnih veletržnica voća i povrća“ započeo je s implementacijom polovinom 2012. godine, a trajati će 12 mjeseci. Vrijednost projekta je: 165.000 €. U provođenju projekta s Hrvatske strane sudjeluju HGK – Županijska komora Split, Osijek i Županijska komora Dubrovnik.
 
Predstavnici institucija (gospodarske komora, županije, savjetodavne službe, razvojne agencije,..) i poduzetnika sa područja Splitsko-dalmatinske, Osječko-baranjske i Dubrovačko-neretvanske županije imali su se prilike upoznati s talijanskim modelom veletržnice treće generacije, organizacijskim lancem u sektoru voća i povrća, te institucionalnom potporom istom. Inače, u Italiji PDV na voće i povrće iznosi svega 4%, što je u odnosu na hrvatskih 25% i više nego poticajno za domaće poljoprivredne proizvođače
 
Prvog dana putovanja predstavljene su različite vrste trgovina za prodaju voća i povrća na malo. Od malih usko specijaliziranih trgovina tzv. boutique, do hipermarketa koji obiluju širokim asortimanom proizvoda. Posebno se može izdvojiti posjeta supermarketu “TIGRE” koji obilije širokom paletom proizvoda, srednje do visoke kvalitete, te odražava dobar odnos sa domaćom proizvodnjom, što znači da se na njihovim policama nalaze i proizvodi malih lokalnih proizvođača (talijani to zovu 0km).
 
Sljedećeg dana delegacija je posjetila prehrambeni centar, tzv. veletržnica treće generacije. Na takvoj jednoj tržnici mali lokalni poljoprivredni proizvođači mogu zakupiti 16m2 prodajnog prostora pocijeni za 3€/danu. Za napomenuti je da ne moraju izdavati račune. To se odnosi na one doista male proizvođače, dok su oni malo veći udruženi u kooperative koje im omogućuju distribuciju robe.  
 
Nakon razgledavanja prehrambenog centra upriličeni su gospodarski susreti, B2B, između  hrvatskih sudionika s predstavnicima regije Abruzzo i predstavnicima talijanskih tvrtki, koje se bave proizvodnjom i distribucijom voća i povrća. Iz toga se izvukao zaključak da su Talijani spremni i željno očekuju otvaranje Strukturnih fondova i za Hrvatsku, jer u tome vide svoj interes kod ostvarivanja poticaja za određene trajne nasade.
 
Posjet kooperativi COVALPA upotpunio je sliku organizacijske strukture u sektoru. COVALPA je udruženje poljoprivrednih zadruga i poljoprivrednih proizvođača (umrežava 100 članova proizvođača povrća i 400 članova proizvođača krumpira), a bave se preradom smrznutog povrća. Uz članstvo od više od 500 poljoprivrednih gospodarstava, Abruzzo COVALPA osigurava potpunu kontrolu nad proizvodnjom. Članovi Covalpe mogu računati na tehničko-agronomsku podršku u svim koracima proizvodnje: od odabira sjemena, zaštita od štetočina, tehnike uzgoja i berbe… Cijeli proces proizvodnje također prate kontrole  temeljene  na HACCP sustavu, što predstavlja  dodatno jamstvo i za potrošače i za okoliš.
 
Ovo studijsko putovanje u potpunosti je zadovoljilo očekivanja svih sudionika i osiguralo bolju suradnju među županijama, kao i potencijalnu suradnju sa talijanskim partnerima. Svakako bi trebali učiti na primjeru Italije, koja svojim malim proizvođačima, u sektoru voća i povrća, pruža potporu u cijelom proizvodnom i distribucijskom lancu.
 

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist