Kultura

Kako izgleda Antički vodovod Vodovađa-Cavtat?

Kako izgleda Antički vodovod Vodovađa-Cavtat?

Posljednja ovogodišnja izložba Dubrovačkih muzeja pod nazivom „Antički vodovod Vodovađa – Cavtat'' otvorena je danas u Kneževu dvoru. Autorica izložbe je kustosica Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja Liljana Kovačić, a autorica likovnog postava kustosica Ivona Michl.

Riječ je o interaktivnoj prezentaciji rezultata višegodišnjeg istraživanja antičkog akvadukta, koji je današnji Cavtat, nekadašnji Epidaur, opskrbljivao pitkom vodom s izvorišta u Vodovađi. Zahvaljujući laserskom skeniranju pojedinih prostora s ostacima kanala, kao i upotrebi multimedijalne tehnologije, posjetitelji ove izložbe mogu birati vlastite ''putove kroz izložbu''.
Od tridesetak lokaliteta s ostacima antičkog vodovoda u Konavlima, koliko ih je rekognosciranjem i arheološkim istraživanjima do danas evidentirano, devet ih je detaljno prezentirano kroz kategorije koje obrađuju sami lokalitet, arheološke sonde in situ, trasu akvadukta na tom lokalitetu te geodetski i geodetski i arhitektonski snimak lokaliteta. Uz to je kod pojedinih lokaliteta prezentiran i 3D laserski snimak prostora s 3D animacijom objekta. Pretpostavlja se da je taj velebni komunalni projekt realiziran u vrijeme kada Dalmacijom upravlja agilni legat Publius Cornelius Dolabella, od 14. do 27. godine, za vladavine Augusta i Tiberija. To je moguće naslutiti iz nepotpunog natpisa iz Cavtatu koji spominje ovog upravitelja i VI dobrovoljačku kohortu angažiranu na nekom značajnom građevinskom poslu.

Na otvaranju izložbu, uz ravnateljicu Pavicu Vilać, i autoricu Ljiljanu Kovačić, govorio je i pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, infrastrukturu i gospodarenje nekretninama Božo Lasić.

Izložba ostaje otvorena do 28. veljače 2013. godine.

Pročitajte još

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist

[FOTO] Predstavljena slikovnica Stane Šćapec ‘Bubamara iz Moševića’

Dulist