Kultura

Kako izgleda Antički vodovod Vodovađa-Cavtat?

Posljednja ovogodišnja izložba Dubrovačkih muzeja pod nazivom „Antički vodovod Vodovađa – Cavtat'' otvorena je danas u Kneževu dvoru. Autorica izložbe je kustosica Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja Liljana Kovačić, a autorica likovnog postava kustosica Ivona Michl.

Riječ je o interaktivnoj prezentaciji rezultata višegodišnjeg istraživanja antičkog akvadukta, koji je današnji Cavtat, nekadašnji Epidaur, opskrbljivao pitkom vodom s izvorišta u Vodovađi. Zahvaljujući laserskom skeniranju pojedinih prostora s ostacima kanala, kao i upotrebi multimedijalne tehnologije, posjetitelji ove izložbe mogu birati vlastite ''putove kroz izložbu''.
Od tridesetak lokaliteta s ostacima antičkog vodovoda u Konavlima, koliko ih je rekognosciranjem i arheološkim istraživanjima do danas evidentirano, devet ih je detaljno prezentirano kroz kategorije koje obrađuju sami lokalitet, arheološke sonde in situ, trasu akvadukta na tom lokalitetu te geodetski i geodetski i arhitektonski snimak lokaliteta. Uz to je kod pojedinih lokaliteta prezentiran i 3D laserski snimak prostora s 3D animacijom objekta. Pretpostavlja se da je taj velebni komunalni projekt realiziran u vrijeme kada Dalmacijom upravlja agilni legat Publius Cornelius Dolabella, od 14. do 27. godine, za vladavine Augusta i Tiberija. To je moguće naslutiti iz nepotpunog natpisa iz Cavtatu koji spominje ovog upravitelja i VI dobrovoljačku kohortu angažiranu na nekom značajnom građevinskom poslu.

Na otvaranju izložbu, uz ravnateljicu Pavicu Vilać, i autoricu Ljiljanu Kovačić, govorio je i pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, infrastrukturu i gospodarenje nekretninama Božo Lasić.

Izložba ostaje otvorena do 28. veljače 2013. godine.

Pročitajte još

‘IZA IGARA’ MARKA ERCEGOVIĆA Svaka fotografija je mali teatar

Dulist.hr

VELIKI INTERES PUBLIKE Dodatna izvedba ‘Balkanskog špijuna’ na 70. Igrama

Dulist

PRIPOVJEDAONICA JASNE HELD Mališani uživali u pričama dubrovačkog kraja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija