Aktualno

Kako instalirati hidrometorološki radar?

Koordinator projekta ADRIARadNet za Dubrovačko-neretvansku županiju Mato Tomljanović i predstavnik talijanskog pratnera Frank Marzano susreli su se u Tirani sa zamjenikom ministra unutarnjih poslova Republike Albanije Ferdinandom  Ponijem i direktorom albanske Uprave za žurna stanja Alfredom Ollijem.

Na sastanku se razgovaralo o važnosti prekogranične suradnje zemalja jugoistočne Europe u području zaštite i spašavanja, budućoj zajedničkoj suradnji na izradi i realizaciji projekata koji mogu konkurirati za sredstva iz fondova Europske unije te posebno o aktualnom projektu ADRIARadNet. Cilj projekta je instalacija četiri hidrometeorološka radara na području Jadrana: dva u Italiji te po jedan u Albaniji i Hrvatskoj i to na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Uspostava jedinstvenog hidrometeorološkog radarskog sustava srednjeg i južnog Jadrana doprinjela bi  preventivnom djelovanju žurnih službi u cilju zaštite ljudskih života i imovine na područjima koja mogu biti pogođena nevremenom. Sudionici sastanka razgovarali su odabiru najpovoljnih lokacija za postavljanje radara u Italiji, Albaniji i Hrvatskoj te početku postupka procedure javne nabave potrebne opreme i uređaja.

U hrvatskom izaslanstvu također su bili i član projektnog tima zadužen za provođenje postupka javne nabave Maro Hađija te stručnjak za radarske sustave Državnog hidrometeorološkog zavoda Zvonko Komerički.
 
Projekt ADRIARadNet vrijedan je 21 milijun kuna, a završava u rujnu 2014. godine.

Pročitajte još

OPG OBITELJI BUCONIĆ Mati Kate je ‘doktorica za artičoke’, a ni jagode nisu za bacit’!

Mia Njavro Banić

Važna obavijest redakcije DuLista

Dulist

Od petka aktivne dodatne linije iz Dubrovnika prema Zagrebu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija