Zanimljivosti

Kako djeci usaditi ljubav prema čitanju knjiga?

Kako djeci usaditi ljubav prema čitanju knjiga?

Ljubav prema knjigama, prema čitanju, nešto je što bi svatko od nas trebao imati u sebi. Kako naučiti najmlađe čitanju?

Možda vam ovih pet savjeta koje donosi Zadovoljna.hr pomogne u tome!

1. Svaku večer odvojite sat vremena za čitanje
Probajte svaku večer biti na okupu u dnevnom boravku. Sat vremena prije spavanja ugasite mobitele, televiziju i računalo te uzmite knjigu u ruke. Djeca ne moraju čitati, već mogu crtati, a vi s partnerom možete čitati knjige. Nakon nekog vremena i djeca će uzeti knjige u ruke te će im postati navika raditi to svaku večer. Ako imate manju djecu koja još ne znaju čitati, onda ovo vrijeme provedite s njima. Čestim čitanjem zanimljivih priča i slikovnica na glas od rane dobi potaknut ćete njihovu zainteresiranost za knjige i čitanje.

2. Pustite djecu da čitaju što žele
Nemojte ograničavati djecu s određenim izborom knjiga. Odvedite ih u dječju knjižnicu i neka oni sami izaberu što žele čitati. Vrlo je važno da djeca osjete slobodu izbora i sama pronađu ono što ih najviše zanima, a to mogu biti čak i sportske stranice nekih novina.

3. Njegujte tradiciju prepričavanja bajki
Prepričavanje bajki jednako je važno kao i čitanje naglas. Zapravo, to je jedna lijepa tradicija koja može poslužiti upravo kao prvi korak prema razvoju dječje ljubavi za čitanjem knjiga. Klasičnih bajki se zasigurno sjećate još iz djetinjstva kada su ih vam prepričavali roditelji. Sada je savršeno vrijeme da vi preuzmete ulogu vaših roditelja i tako nastavite s ovom prekrasnom tradicijom.

4. Smišljajte priče i stvarajte knjige
Čitanje knjiga potiče maštovitost, sanjarenje i kreativnost. To onda možete iskoristiti i za smišljanje vlastitih priča te stvaranje knjiga. Nastojte što više poticati djecu da izražavaju svoju kreativnost na takav način. Neka sami pišu svoje priče, pomozite im oko teme ili razrade priče, a kada priča bude gotova možete zajedno naslikati naslovnu stranicu te uvesti papire tako da podsjećaju na pravu knjigu.

5. Nemojte to shvaćati preozbiljno
Čitanje treba biti užitak, a ne zadaća i obveza. Stoga nemojte stvarati pritisak svojoj djeci. Ima dana kada se ni najvećim ljubiteljima knjiga ne da provesti niti dvadeset minuta čitajući. Prilagodite se situaciji te zajedno s djecom pronađite drugu aktivnost koju možete raditi i koja će potaknuti kreativnost i maštu.

Izvor: Zadovoljna.hr

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist