Aktualno

Kako danas izgleda bivša Miss Jugoslavije?

Romanu Milutin Fabris danas svi poznaju kao uspješnu slikaricu. I malo tko se sjeća da je ova dama bila Miss Jugoslavije.

 Miss Jugoslavije bio je treći izbor u bivšoj državi, a cijela priča uopće nije imala glamurozan prizvuk. Novinar 'Sporta i Svijeta' došao je u školu koju je pohađala i slikao sve djevojke, a na osnovu fotografije Romana je pozvana na izbor. Romana je ispričala kako je i te 1959. bilo nemoralnih ponuda. Dokaz je tome i scena s novinarom koji je slikao djevojke u njezinoj školi, a koja se odigrala nakon što je proglašena Missicom.

Unatoč brojnim ponudama da postane glumica, Romana je ostala odana slikarstvu. Njezine slike i tapiserije osvojile su brojne svjetski poznate osobe. Tako je dok je imala izložbu u jednom dubrovačkom hotelu u kojem je odsjela pokojna britanska princeza Margaret uvažena gošća poželjela je kupiti njezinu tapiseriju. Romana je osobito ponosna što njezina slika koju je naslikala za papu Ivana Pavla drugog visi u muzeju u Vatikanu.
Upravo zato jer su joj radovi razasuti po cijelom svijetu napraviti njezinu retrospektivu nije bilo lako. No, već i ovaj mali presjek dao je dobar uvid u njezin put od intenzivnih tonova do bjeline i čistoće na njezinim današnjim radovima.

FOTO: Dnevnik.hr i DuList.hr

Pročitajte još

OD 1. LIPNJA BiH otvara granice za građane Hrvatske, Srbije i Crne Gore

Dulist

DVA PUTA TJEDNO Austrian Airlines od 21. lipnja leti na liniji Beč – Dubrovnik

Dulist

Carnival Breeze napustio grušku luku, krenuo prema Barceloni

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija