Županija

Kako će se graditi kanalizacijska mreža u Župi?

Kako će se graditi kanalizacijska mreža u Župi?

Na temu izgradnje kanalizacije u Općini Župa dubrovačka sastali su se načelnik Silvio Nardelli i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih Voda Valentin Dujmović i Petar Bilać iz Sektora za pomoć i realizaciju europskih projekata.

Na pripremnom sastanku za realizaciju ovog infrastrukturnog projekta na području Župe dubrovačke, a čiji će nositelj biti Vodovod Dubrovnik, dogovoreno je formiranje projektnog tima koji će raditi na pripremi studijsko-projektne dokumentacije za apliciranje prema europskim fondovima.

Procjenjuje se kako će ukupna vrijednost izrade studije, kompletna projektna dokumentacija i vrijednost izvođenja radova iznositi između 120 i 150 milijuna kuna, ovisno o dužini potrebne mreže kao i svim objektima u sustavu odvodnje otpadnih voda i izgradnje biološkog uređaja za pročišćavanje tj. 2. stupnja pročišćavanja.

Kroz procjenu vrijednosti projektom bi bio obuhvaćen prostor cijele Župe dubrovačke u cilju rješavanja odvodnje otpadnih voda , te izgradnju nove i zamjenu postojeće vodoopskrbne mreže.

Na sastanku se također razgovaralo i o projektu otpadnih voda za naselje Čibača i Poslovna zona. Općina Župa dubrovačka radi na izmjeni dijela projektne dokumentacije za naselja Čibača i Poslovna zona čiji se završetak očekuje uskoro, a nakon čega će Općina aplicirati prema Hrvatskim vodama za osiguravanje dijela financiranja.

-Dobili smo obećanje da će Hrvatske vode ovaj projekt izgradnje uvrstiti u svoj program za iduću godinu kako bi mogli započeti ovaj izuzetno važan projekt za Župu dubrovačku – rekao je načelnik Nardelli.

U svrhu usklađenja s propisima Europske unije o zaštiti okoliša, planom provedbe vodno-komunalnih direktiva na području Općine Župa dubrovačka, potrebno je ispuniti ciljeve iz Direktive o pročišćavanju otpadnih voda vezano za stupanj pročišćavanja i stupanj priključenosti na sustav odvodnje.

Tekst i foto: Općina Župa dubrovačka

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist