Grad

KAKAV ‘FENOMEN’ U dva mjeseca ukraden 31 vatrogasni aparat

KAKAV 'FENOMEN' U dva mjeseca ukraden 31 vatrogasni aparat

Od 1. lipnja do 30. srpnja Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj prijavljeno je trinaest slučajeva krađa protupožarnih aparata iz stambenih zgrada na području grada Dubrovnika, pri čemu je ukraden čak 31 protupožarni aparat.

Ipak, iz policije ističu kako je većina ukradenih aparata pronađena te je u tijeku njihovo vraćanje upraviteljima zgrada koji su prijavili nestanak.

‘Imali razloga za slavlje’
A upravo su nam upravitelji zgrada dali početni impuls kako bismo istražili zašto se uopće događaju krađe vatrogasnih aparata.
-Ne znam koliko to ima veze, ali nekako se te krađe uvijek portrefe u vrijeme ili završetka škole ili nogometnih utakmica. A ove godine smo baš u tom razdoblju imali Svjetsko prvenstvo, na kojem smo imali puno razloga za slavlje i veselje. Pretpostavljam kako su baš u tu svrhu i otuđivani naši protupožarni aparati – govori nam jedan od upravitelja zgrade, koji implicira kako su vatrogasni aparati ‘tražena roba’ među navijačkim skupinama. Takav stav podržava i niz novinskih napisa tijekom prošlih godina, u kojima se vatrogasni aparati često navode kao dio ‘asortimana’ koji je pronađen kod navijača. Često čak i kao oružje u navijačkim sukobima. Ne treba posebno naglašavati koliki je rizik po živote stanara zgrade nedostatak vatrogasnih aparata.

– Mi po zakonu moramo imati te vatrogasne aparate u našim zgradama, a ne daj Bože da bukne požar pa da ga nemamo čime gasiti – strahuje naš sugovornik.

Končić: Česta pojava

Gradsko poduzeće Domouprava za svoj glavni zadatak ima baš upravljati, odnosno redovno održavati zajedničke dijelove stambenih zgrada te sve uređaje u njima, tako i vatrogasne aparate. Direktor Domouprave Konsuelo Končić potvrdio je za DuList kako su tajnoviti nestanci vatrogasnih aparata u dubrovačkim stambenim zgradama vrlo česta pojava.

-Krađe protupožarnih aparata bilježimo kad god je neka veća sportska manifestacija, norijada i slično – tvrdi Končić. Ističe kako je, sukladno Zakonu o zaštiti od požara, protupožarna oprema obavezna i predstavlja zajedničku imovinu suvlasnika nekretnine, a samim tim i njeno je održavanje sukladno zakonu.

-Održavanje se sastoji najprije od vizualnog pregleda, kojeg obavljaju sami suvlasnici svakodnevnom provjerom jesu li svi aparati na svom mjestu. Potom imamo servis i atest aparata, koje provodi ovlaštena tvrtka jednom godišnje – objasnio nam je Končić.

Policija mora utvrditi elemente krađe

Inače, za održavanje vatrogasnih aparata, a time i njihove ateste, servis, ali i dopunu, Domouprava je, u ime i za račun suvlasnika stambenih zgrada, angažirala dubrovačku tvrtku Almel, dok su prije Almela taj posao obavljale metkovska tvrtka Prom i JVP Dubrovački vatrogasci. Končić ističe kako je Domouprava rizik od krađe aparata osigurala pa stoga predstavnici suvlasnika moraju svaku krađu prijaviti policiji te s policijskim zapisnikom podnijeti zahtjev za nadoknadu štete osiguratelju kod Domouprave.

– Pritom treba naglasiti kako suvlasnicima šteta neće biti refundirana ukoliko policija procjeni da nema elemenata provalne krađe, tj. čvrstog dokaza da je aparat stvarno otuđen. Stoga preporučamo suvlasnicima da ulazna vrata drže zaključana ili da vatrogasne aparate stavljaju u specijalizirane protupožarne ormariće – ističe Končić. Može se u tom smislu grubo reći kako su u slučaju krađe vatrogasnih aparata otvorena vrata zgrade ili vratašca ormarića jednaka otključanom vozilu ili otvorenom prozoru kod krađe novčanika na sjedištu auta.

Višestruka šteta

– S policijom po ovom pitanju imamo odličnu suradnju jer se krađe vatrogasnih aparata nažalost često događaju. To je postala gruba navika dijela sugrađana koji nisu svjesni da aktivacijom aparata zbog ‘proslave nečega’ čine kazneno djelo krađe te štetu nekome tko je taj aparat kupio ili koji će morati platiti nadopunu aparata, a o onečišćenju javne površine koju netko kasnije mora očistiti da i ne govorim – kaže nam Končić. Budući da se velik dio suvlasnika dubrovačkih stambenih zgrada već navikao na ovakva događanja, ipak ‘ne sjede prekriženih ruku’.

– Oni se pridržavaju uputa te su ugradili električne brave na ulaznim vratima svojih zgrada, a aparate su smjestili u ormariće. Ima i onih savjesnih predstavnika suvlasnika koji jednostavno uoči norijade ili kakve ‘važne’ utakmice sakriju aparate u šupe pa ih poslije vrate na mjesto. Također, policija procesuira počinitelje tako da rezultata ima, ali bi svakako trebalo apelirati na svijest i savijest sugrađana da to ne rade jer to nekoga košta. Inače, Domouprava vodi registar svih vatrogasnih aparata u stambenim zgradama kojima upravlja. Dakle, svi su aparati numerirani pa se svaki pronađeni aparat ili ga izuzme policija servisira i vrati na mjesto odakle je nestao.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist