DuList IN

Kad vinari s Pelješca slave – Martinje…

Kad vinari s Pelješca slave - Martinje…

U vinogradarskoj i vinskoj tradiciji Dalmacije Martinje se službeno ne slavi, no PZ Putniković, vinarija iz središta Pelješca, odlučila ga je obilježiti i to u glavnom gradu u kojem je ovih dana sve u znaku zaštitnika vinara i vinogradara.

U Zagreb su donijeli četiri odlična vina i nezaobilazne delicije juga – pršut, sir, ukusne hrostule, broštulane mjendule i kontonjatu (slatko od dunje) koja nikog nije ostavila ravnodušnim.

Moćni plavci i vrhunska maraština, luksuzni prostor vinoteke La Gota de Vino, dašak juga na kontinentu, sjajna atmosfera i najava najveće vinske fešte – Dana otvorenih vrata peljeških podruma – PZ Putniković, jedna od najpoznatijih i najstarijih poljoprivrednih zadruga proslavila Martinje u srcu Zagreba

Rose Putniković 2017., vino laganih aroma crvenog voća, jagode i maline, bio je savršen uvod u druženje. Slijedila je Sv. Ana ponos vinarije, prva vrhunska maraština koju je PZ Putniković napunila u boce prije tridesetak godina. Od tada ne prestaje oduševljavati ljubitelje vina. Za ovu prigodu kušala se Sv. Ana iz 2017., s 12,5 posto alkohola, skladnih aroma citrusa koji se odlično sljubljuju s ribom i stonskim kamenicama. Moćna Lirica, vrhunski plavac iz 2011.s 14,7 posto alkohola – čije grožđe uspijeva na jednoj od najljepših hrvatskih plaža u slikovitom mjestu Žuljane, skladnih je kiselina, izražajnih aroma crnog bobičastog voća, suhe šljive i tamne čokolade. Ime je dobila po otočiću koji se nalazi ispred plaže, a oblikom podsjeća na tradicionalni gudački instrument liricu. Vrhunac degustacije bio je Plavac barrique iz 2016., kvalitetno vino s 12,5 posto alkohola, tamne rubin boje i istaknute arome plavca obogaćene blagom aromom drva, koji se idealno sljubljuje uz mesna jela i plavu ribu.

U luksuznom ambijentu vinoteke La Gota de Vino sva ljepota moćnih plavaca i vrhunske maraštine došla je do izražaja i dobila onu dozu ekskluzivnosti koju karakterna vina juga i zaslužuju.

-Naša zadruga okuplja 144 vinara iz Putnikovića, Žuljane i Ponikava. Godišnje napunimo oko 800 tisuća butelja vina, među kojima je 80 posto plavca malog i 20 posto maraštine – istaknula je Ana Barać, voditeljica Doma vinarske tradicije, atraktivnog turističkog objekta s kušaonicom koji je prošle godine otvoren u sklopu vinarije.

-S četiri poznata vinogorja Pelješac je jedna od najpoznatijih eno-gastrodestinacija u Hrvatskoj. U nadaleko poznatim vinima uživa se tijekom čitave godine u brojnim podrumima i vinarijama po čitavom poluotoku. Vinu je posvećena i atraktivna manifestacija Dani otvorenih vrata peljeških podruma, koja već 13 godina svake prve subote u prosincu na poluotok dovede nekoliko tisuća posjetitelja – kazao je Slobodan Rosić, predstavnik Udruge Plavac mali s Pelješca. Za ovu godinu najavio je nikad atraktivniju manifestaciju i pozvao Zagrepčane da dođu 1. prosinca na Pelješac i uživaju u ljepoti dalmatinskog juga i njegovih vina.

Pročitajte još

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist

ČETVERODNEVNI FESTIVAL KRAJEM TRAVNJA Što donosi prvi ‘Župski pjat’?

Dulist

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist