DuList INKultura

KAD UČENICI NJEGUJU TRADICIJU ‘Držić u očima gimnazijalaca’

'Držić u očima gimnazijalaca'

U sklopu obilježavanja 450. godina smrti Marina Držića (1567.-2017.) u Domu Marina Držića, u utorak 25. travnja predstavit će se Gimnazija Dubrovnik s projektom ‘Držić u očima gimnazijalaca’.

Dramska skupina (učenici 2.,3.,4. razreda) Gimnazije Dubrovnik pod mentorstvom prof. Lucijane Pendo izvest će prestavu Radni naslov: Tirena. Radnja se vrti oko amaterske glumačke skupine koja se priprema za izvedbu Držićeve Tirene. Kako proba odmiče i radnja Tirene napreduje, među glumicama se zakuhtava borba za ulogu Tirene.
Učenik drugog razreda Antonio Mustahinić izvest će poznati Pometov monolog iz drugog čina Dunda Maroja pod mentorstvom prof. Matilde Perković a učenica prvog razreda Romana Dominković izvest će Omakalin monolog iz Grižule pod mentorstvom prof. Antonie Korać-Kusalić.

Na likovnoj radionici pod vodstvom prof. Ivanka Lilic i dipl. knjižničarke Renata Lujak Grdović te mentora akademskog slikara Ivana Peraka, grupa učenika je koristeći znanje o Držićevim djelima stvorila svoju viziju likova koji su na njih ostavili najdublji dojam tehnikom akrila na platnu.

Učenici 3. c i 3. d Gimnazije Dubrovnik s prof. Anom Njirić Aleksić predstavit će projekt #drzicevgrad (Samoslike sa sadržajem). Budući da Marin Držić u većinu svojih djela unosi realističke detalje iz dubrovačke svakodnevice, učenici su istražili koji su prostori grada spomenuti u njegovim dramskim tekstovima, značenje tih prostora i način života tadašnjih Dubrovčana koji se uz njih vezuje. Izloženim kratkim tekstovima o izabranim lokalitetima s navedenim citatima iz Držićevih djela predstavlja se svakodnevica obrtnika, trgovaca, sluškinja, vlastele i… otkrit ćete što još. Obilazak navedenih prostora grada učenicima je predstavljao priliku i za snimanje samoslika (selfieja) – onih s pridodanim poučnim i zabavnim sadržajem iz Držićeva vremena.

– Konferansu ‘Držić u očima gimnazijalaca’ pripremila je prof. Ana Jozović. Veselimo se i jedva čekamo predstavljanje Gimnazije Dubrovnik u Domu Marina Držića – Kazali su iz ove vrijedne ustanove.

Pročitajte još

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

[VIDEO] Silente objavio novi singl. Sviđa li vam se?

Dulist

AKTIVNA HRVATSKA U DUBROVNIKU Jelena Atabeyki predstavlja svjetske hit vježbe za lice

Dulist