Sport

Jugu trogodišnja pozivnica za Euroligu

Jugu trogodišnja pozivnica za Euroligu

LEN – Europska vaterpolska federacija donijela je nova pravila sudjelovanja u Ligi prvaka, najelitnijem razredu vaterpolskog natjecanja.

Prema jasno određenim parametrima osam vaterpolskih saveza, zahvaljujući uspjesima klubova u posljednjih deset godine, je dobilo pozivnice (wild card) koje znače sigurno sudjelovanje u Ligi prvaka sljedeće tri godine. VK Jug CO je dobio i prihvatio pozivnicu.

U sljedeća tri izdanja Liga prvaka će sigurno brojati 12 klubova od kojih će osam biti s pozivnicom, dok će se četiri mjesta izboriti kroz tri kruga kvalifikacija. Zanimljivo je da su pozivnice, pored Juga, dobili: Barceloneta, Olympiakos, Partizan, Brescia, Marseille, te Crvena Zvezda kao prvak Europe i Galatasaray kao već sada znani organizator završnog turnira Lige prvaka.

Svi ostali, među kojima i velikani poput Vasasa, Pro Recca, Primorja EB… će sljedeće tri godine kroz kvalifikacije tražiti ulazak u top 12. Da bi održao status nositelja pozivnice, Jug u sljedeće tri godine u domaćem prvenstvu mora biti najmanje – treći.

Ligu prvaka će sačinjavati dvije skupine po 6 klubova koji će odigrati po ligaškom sustavu domaćinstva i gostovanja, nakon čega će se po tri kluba iz svake skupine plasirati na Final 6. Prvoplasirana momčad će osigurati polufinale dok će drugo i trećeplasirana momčad razigravati za drugog polufinalistu (domaćin Final 6 će biti siguran sudionik natjecanja, bez obzira na plasman tijekom Lige. Ako bude lošije plasiran ulazi kao treći iz svoje skupine).

Na samom natjecanju koje ima radni naziv Final 6 će se igrati i za treće, ali i peto mjesto. Za razliku od prethodnih godina, kada ove utakmice nisu imale natjecateljskog naboja, sada će biti važno zauzeti što bolju poziciju jer bi i nagradni fond Lige prvaka trebao biti puno veći.

Kriteriji odlučivanja o nositeljima Wild carda, odnosno pozivnice, su određeni temeljem rezultata, ali i ostalih aktivnosti klubova u posljednjih deset godina. Tako se spominju potpora državnih i lokalnih vlasti u održavanju i organiziranju utakmica i funkcioniranju klubova. Vrlo važnu ulogu igrala je TV pokrivenost u istom razdoblju.

Tražena je i prvoklasna marketinška pokrivenost, kao i dostupnost igrača u socijalnim i interaktivnim programima koje će zajednički osmisliti klubovi i LEN. Klubovi će trebati uplatiti i određeni depozit, koji bi se trebao koristiti kao dio nagradnog fonda na kraju natjecanja.

Novosti ima i u marketinškom smislu. Naime, LEN je vlasnik svih marketinških i TV prava Lige prvaka, svi bazeni bi prema tome trebali biti 'uniformirani' u izgledu, dok je domaćinima utakmica ostavljeno 20 posto marketinškog prostora. Zarada od TV prava i marketinga bi se djelila klubovima i LEN-i u omjeru 80 – 20 posto u korist klubova. U svakom slučaju, sve utakmice Lige prvaka bi se putem satelita trebale odaslati u države iz kojih dolaze klubovi sudionici natjecanja.

Još jedna promjena je vrlo znakovita i važna. Naime, kalendar natjecanja je već poznat, a klubovi bi trebali saznati protivnike (izuzev 4 kvalifikanta) već krajem kolovoza, kada će se u Rimu sastati delegati svih osam klubova koji su dobili pozivnice. Natjecanje za Jug počinje 20. studenoga 2013.

Nije zanemariva činjenica da je VK Jug CO prihvaćanjem pozivnice omogućio još jednom hrvatskom predstavniku sudjelovanje u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Naime, savezi čiji su klubovi prihvatili wild card imaju pravo aplicirati i trećeg sudionika u Ligi prvaka. Prihvativši sudjelovanje u Ligi prvaka Jug je ove godine Mladosti omogućio sudjelovanje u najelitnijem europskom klupskom natjecanju.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

PRIDRUŽI SE DU MOTION TIMU Otvorene su prijave za volontiranje!

Dulist

VAŽNA UTAKMICA SQUAREA Pobjede li Osijek u polufinalu su!

Dulist