Zanimljivosti

Jugo ponovo privezalo ribarice uz obalu

Jugo ponovo privezalo ribarice uz obalu

Tijekom prvog ovogodišnjeg proljetnog mraka, za vrijeme ulova sitne plave ribe, jako jugo već je po treći put privezalo ribarsku flotu Vele luke uz obalu.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika produžio se lovostaj, vrijeme u  kojem se pojedine vrste riba  i drugih morskih organizama ne smiju loviti – sitna plava riba, srdele i inćuni .Prema zakonu lovostaj je završio 15. siječnja. Od tada do danas, oko deset dana, dio  ribara je  izlazio  na more  u potragu za srdelama.

Za to vrijeme ulovili su  srdela, lokarda i nešto malo inćuna, sveukupno oko 35 tona. Sitne srdele imaju pezaturu preko pedeset komada u kilogramu i inćuni više od šezdeset kilograma. Lokarde su prodane Talijanima, a najveća količina srdela prodana je uzgajivačima tunja u kavezima, te manji dio za preradu.

Ulov male količine inćuna u hladnim mjesecima iznenadio je ribare, jer se oni  uglavnom love u toplijim mjesecima. Zato neki ribari predlažu da se lovostaj Zakonom odredi na duže vrijeme ili po određenim zonama, temeljem znanstvenih pokazatelja.

U ovom mraku, vrijeme ulova ribe  za četiri dana završava. No, čim vrijeme ulova započne i budu povoljne vremenske prilike, velolučki ribari će krenuti u potragu za srdelama i inćunima oko otoka Korčule i Lastova. O količini ulovljene ribe i pezaturi, oni će odlučiti o broju ulovnih dana, jer je problem prodati srdelu male pezature i otkupna cijena joj je mala. A cijena novog plavog dizela je 6,66 kuna litra, pa je  ulov ribe postao financijski neizdržljiv.

Dolaskom toplih proljetnih dana nadaju se bogatijem ulovu srdelama i veće pezature, kažu velolučki ribari.
 

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist