Aktualno

Jug tretiramo poput otoka

Jug tretiramo poput otoka

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode radi na karti gospodarenja otpadom te je vrlo izvjesno da Dubrovačko-neretvanska županija neće imati Županijski centar za gospodarenje otpadom

već da će ta problematika biti riješena prvenstveno primarnom selekcijom, što će biti obaveza svih jedinica lokalne samouprave, a ostatak otpada termičkom obradom – odgovorili su nam iz ureda ministrice dr.sc. Mirele Holy na upit o aktualnoj temi sudbine zbrinjavanja otpada na krajnjem jugu.

 
REGIONALNI CENTRI
 
Ministarstvo zaštite okoliša i prirode radi na novom Zakonu o otpadu kojim će biti predviđene zone gospodarenja otpadom, a koje će gravitirati jednom centru za gospodarenje otpadom koji neće nužno ili čak u pravilu biti županijskog, već regionalnog karaktera.

Ističu kako je nepostojanje sustavnog gospodarenja otpadom najveći je problem zaštite okoliša u Republici Hrvatskoj već cijeli niz godina i najgore je rješenje ostanak statusa quo.

– Novi Zakonu o otpadu vjerojatno već do kraja 2013. godine, obvezati jedinice lokalne samouprave da uvedu primarnu selekciju u sustav odvoza otpada. Na taj način će se za 50 posto smanjiti količina otpada koja odlazi na deponij, a paralelno će se realizirati projekt termičke obrade otpada u ovoj najjužnijoj hrvatskoj županiji, koja ima velikim dijelom karakter otoka – ističu iz ureda ministrice Holy.
 
PREPORUKA O SUDBINI HE OMBLA
 
Druga tema koja brine građane Dubrovnika s aspekta zaštite okoliša je planirana gradnja hidroelektrane Ombla.
–  Ministarstvo radi na reviziji projekta HE Ombla te će temeljem mišljenja tri neovisna stručnjaka dati preporuku Vladi Republike Hrvatske o sudbini ovog projekta – odgovara ministrica Mirela Holy koja namjerava obići Dubrovačko – neretvansku županiju, najvjerojatnije u proljeće.

Nadaju se da će im od strane županijskih i gradskih vlasti stići poziv za službeni posjet te da će se u protokol uključiti i sastanak s udrugama i zainteresiranom javnošću.
 
 

Pročitajte još

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist

OTVOREN PAVILJON BIH Marin Ivanović: ‘Čast mi je biti imenovan povjerenikom i kustosom’

Dulist