Natrag
23.4.2019 22:56

facebook

twitter

google

rss

dulist

Jug tretiramo poput otoka

24.2.2012 @ 20:05 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode radi na karti gospodarenja otpadom te je vrlo izvjesno da Dubrovačko-neretvanska županija neće imati Županijski centar za gospodarenje otpadom

već da će ta problematika biti riješena prvenstveno primarnom selekcijom, što će biti obaveza svih jedinica lokalne samouprave, a ostatak otpada termičkom obradom – odgovorili su nam iz ureda ministrice dr.sc. Mirele Holy na upit o aktualnoj temi sudbine zbrinjavanja otpada na krajnjem jugu.

 
REGIONALNI CENTRI
 
Ministarstvo zaštite okoliša i prirode radi na novom Zakonu o otpadu kojim će biti predviđene zone gospodarenja otpadom, a koje će gravitirati jednom centru za gospodarenje otpadom koji neće nužno ili čak u pravilu biti županijskog, već regionalnog karaktera.

Ističu kako je nepostojanje sustavnog gospodarenja otpadom najveći je problem zaštite okoliša u Republici Hrvatskoj već cijeli niz godina i najgore je rješenje ostanak statusa quo.

– Novi Zakonu o otpadu vjerojatno već do kraja 2013. godine, obvezati jedinice lokalne samouprave da uvedu primarnu selekciju u sustav odvoza otpada. Na taj način će se za 50 posto smanjiti količina otpada koja odlazi na deponij, a paralelno će se realizirati projekt termičke obrade otpada u ovoj najjužnijoj hrvatskoj županiji, koja ima velikim dijelom karakter otoka – ističu iz ureda ministrice Holy.
 
PREPORUKA O SUDBINI HE OMBLA
 
Druga tema koja brine građane Dubrovnika s aspekta zaštite okoliša je planirana gradnja hidroelektrane Ombla.
–  Ministarstvo radi na reviziji projekta HE Ombla te će temeljem mišljenja tri neovisna stručnjaka dati preporuku Vladi Republike Hrvatske o sudbini ovog projekta – odgovara ministrica Mirela Holy koja namjerava obići Dubrovačko – neretvansku županiju, najvjerojatnije u proljeće.

Nadaju se da će im od strane županijskih i gradskih vlasti stići poziv za službeni posjet te da će se u protokol uključiti i sastanak s udrugama i zainteresiranom javnošću.
 
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana