Sport

JUDO U BUDIMPEŠTI Šutalo u subotu ‘napada’ treću nositeljicu Svjetskog prvenstva

JUDO U BUDIMPEŠTI Šutalo u subotu 'napada' treću nositeljicu Svjetskog prvenstva

Među šest hrvatskih judoka koji će nastupiti na Svjetskom judo prvenstvu u Budimpešti je i naša Ivana Šutalo.
Prvo svjetsko judo prvenstvo u novom olimpijskom ciklusu, koji završava Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, počinje u ponedjeljak 28. kolovoza, a Ivana nastupa u subotu.

Prvi na tatami od hrvatskih judoka izlazi Bernard Azinović (do 60 kg), koji u ponedjeljak za prvog protivnika ima Jordanca Salmana. U slučaju pobjede čeka boljeg iz dvoboja Plafky (GER) – Hamid (DJI). U utorak 29. kolovoza nastupa Tena Šikić (do 52 kg), a prva suparnica će joj biti Angolka Antonio, dok ju pobjeda vodi na treću nositeljicu, Izraelku Cohen. Četvrtak je dan kada nastupa brončani s posljednjeg Europskog prvenstva, Dominik Družeta (do 81 kg). U 1. kolu je slobodan, a u 2. kolu se bori protiv Rumunja Visana.

– U prva tri nastupa naši predstavnici imaju dobru priliku za kvalitetan ulazak u svjetsko prvenstvo, tako da osjete atmosferu i tatami. Nakon toga idu pravi izazovi za koje su spremni, a najveću prepreke ima Tena, koja ide na iznimno kvalitetnu Izraelku – rekao je nakon ždrijeba izbornik ženskih reprezentacija Vladimir Preradović, dok se izbornik muških reprezentacija Dean Ilić složio:

– Kako na svjetskom prvenstvu ne može biti laganog ždrijeba, možemo biti relativno zadovoljni.

U petak 1. rujna na tatami izlazi šesta nositeljica u kategoriji do 70 kg, Barbara Matić. U 2. kolu čeka bolju iz dvoboja Bernabeu (ESP) – Bolder (ISR). Mlađa sestra Matić, Brigita, nije uspjela oporaviti se na vrijeme od viroze i propustit će Budimpeštu.

– Barbara čeka bolju iz dvoboja iskusnih djevojaka koje su bile u Top 8 na svjetskoj ljestvici, imaju kvalitetu za medalju u Budimpešti, a nakon Olimpijskih igara u Rio de Janeiru su uzele pauzu i bit će pravi izazov – prokomentirao je Preradović.

Subota je rezervirana za Ivanu Šutalo (preko 78 kg) i Zlatka Kumrića (do 100 kg). Šutalo će pokušati iznenaditi treću nositeljicu, Turkinji Sayit, dok će Kumrić u 1. kolu biti favorit protiv Kenijca Mburua. U slučaju pobjede će pokušati upisati prvu pobjedu u šest borbi protiv prvog nositelja SP-a, Nizozemca Korrela.

– Mogli bismo reći da je pravo vrijeme da Zlatko naplati neke ‘dugove iz prošlosti’, kada je riječ o Korrelu, a nema bolje pozornice za to od svjetskog prvenstva – rekao je Preradović, dok je Ilić dodao:
– Korrel kao prvi nositelj je neugodan ždrijeb, ali i prilika za Zlatka da napravi pravi rezultat jer svakako ima kvalitetu nositi se s Nizozemcem, kao i pobijediti ga. Šutalo ima najveći izazov, ali Budimpešta bi mogla donijeti brojna iznenađenja pa zašto to ne bi bila baš Ivana – završio je Preradović.

Svjetsko prvenstvo završava u nedjelju 3. rujna ekipnim natjecanjem, koje će biti po novom olimpijskom formatu. Tako će se reprezentacije boriti samo u mješovitoj konkurenciji, sa po tri ženske kategorije (do 57 kg, do 70 kg, preko 70 kg) i tri muške kategorije (do 73 kg, do 90 kg, preko 90 kg). Zbog toga će se reprezentaciji pridružiti Tihea Topolovec (do 57 kg), Dominik Sumpor (do 73 kg) i Marko Kumrić (do 100 kg).

Pročitajte još

STIŽE ALKAR Večeras navijamo za Košarkaše Dubrovnika!

Dulist

POSLJEDNJA PRILIKA ZA PRIJAVU Pridružite se utrci 5K, trčite ili navijajte za Marka!

Dulist

NAKON 24 GODINE Hrvatska malonogometna reprezentacija izborila Svjetsko prvenstvo!

Dulist