Natrag
20.4.2018 12:55

facebook

twitter

google

rss

dulist

Jovanović: Netko mora odgovarati za greške

28.5.2012 @ 17:25 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

Ministar obrazovanja Željko Jovanović objavio je rezultate testiranja ispita državne mature iz hrvatskog jezika. Radna skupina utvrdila je u testu čitav niz propusta, ali i jezičnih nekorektnosti.

-Ovo što danas radimo je mali korak u smjeru da državna matura bude objektivni test srednjoškolskog obrazovanja i da temeljem tih rezultata krenemo u promjenu onoga što se uči u školama i kako se poučava- kaže Jovanović.

Ministarstvo, tvrdi Jovanović, ne može predložiti ukidanje pojedinih pitanja, ali poslat će preporuku Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje da prouči zaključke radne skupine i donese odluku koja neće oštetiti niti jednog učenika koji se zbog krive  koncepcije testa našao u situaciji da ne može upisati fakultet koji želi.

– Grešaka u državnoj maturi ne smije biti. Za sve greške netko će morati snositi odgovornost- Jovanović.

Radnu skupinu vodio je Marko Alerić, docent na Odjelu kroatistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Potpredsjednik je Dragutin Rosandić, utjecajni metodičar i umirovljeni profesor. U radnoj skupinu bili su predstavnici i strukovnih škola i gimnazija s bogatim profesionalnim iskustvom.

Test iz hrvatskog jezika na državnoj maturi je, kaže Rosandić, rađen na konceptu iz devedesetih godina prošlog stoljeća i ne može se primijeniti na suvremenom obrazovanju i današnjem konceptu nastave hrvatskog jezika i književnosti.
 
Kada završi državna matura, ministarstvo će organizirati stručnu raspravu u kojoj će se utvrditi što se mora mijenjati, a Ministarstvo znanosti nema nikakav utjecaj na formiranje pitanja za državnu maturu.
-Pitanja su bila gotova u rujnu prošle godine. Tu svaka priča o odgovornosti ministarstva prestaje, a počinje priča o odgovornosti nekih drugih ljudi-kaže Jovanović.  Dodaje da je stručni tim odlučio oformiti nakon primjedbi velikog broja učenika. Dodaje da je cilj bio zaštititi učenike i osigurati objektivan test koji će vrednovati njihovo znanje.
 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana