Aktualno

Jovanović: Netko mora odgovarati za greške

Jovanović: Netko mora odgovarati za greške

Ministar obrazovanja Željko Jovanović objavio je rezultate testiranja ispita državne mature iz hrvatskog jezika. Radna skupina utvrdila je u testu čitav niz propusta, ali i jezičnih nekorektnosti.

-Ovo što danas radimo je mali korak u smjeru da državna matura bude objektivni test srednjoškolskog obrazovanja i da temeljem tih rezultata krenemo u promjenu onoga što se uči u školama i kako se poučava- kaže Jovanović.

Ministarstvo, tvrdi Jovanović, ne može predložiti ukidanje pojedinih pitanja, ali poslat će preporuku Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje da prouči zaključke radne skupine i donese odluku koja neće oštetiti niti jednog učenika koji se zbog krive  koncepcije testa našao u situaciji da ne može upisati fakultet koji želi.

– Grešaka u državnoj maturi ne smije biti. Za sve greške netko će morati snositi odgovornost- Jovanović.

Radnu skupinu vodio je Marko Alerić, docent na Odjelu kroatistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Potpredsjednik je Dragutin Rosandić, utjecajni metodičar i umirovljeni profesor. U radnoj skupinu bili su predstavnici i strukovnih škola i gimnazija s bogatim profesionalnim iskustvom.

Test iz hrvatskog jezika na državnoj maturi je, kaže Rosandić, rađen na konceptu iz devedesetih godina prošlog stoljeća i ne može se primijeniti na suvremenom obrazovanju i današnjem konceptu nastave hrvatskog jezika i književnosti.
 
Kada završi državna matura, ministarstvo će organizirati stručnu raspravu u kojoj će se utvrditi što se mora mijenjati, a Ministarstvo znanosti nema nikakav utjecaj na formiranje pitanja za državnu maturu.
-Pitanja su bila gotova u rujnu prošle godine. Tu svaka priča o odgovornosti ministarstva prestaje, a počinje priča o odgovornosti nekih drugih ljudi-kaže Jovanović.  Dodaje da je stručni tim odlučio oformiti nakon primjedbi velikog broja učenika. Dodaje da je cilj bio zaštititi učenike i osigurati objektivan test koji će vrednovati njihovo znanje.
 

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist