Zanimljivosti

Josipović primio predstavnice dubrovačke udruge

Josipović primio predstavnice dubrovačke udruge

Povodom Svjetskog dana Down sindroma, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je predstavnike udruga

iz cijele Hrvatske koje skrbe o djeci i osobama s Down sindromom.

U sklopu Hrvatske zajednice za Down sindrom kao krovne organizacije udruga  prisustvovale su i predstavnice Udruge za Down sindrom Dubrovačko-neretvanske županije Katja Mišeta i Marijana Bender. Predsjednik Josipović poručio je kako se dijete s tim sindromom može roditi u svakoj obitelji, te da je dužnost društva pomoći roditeljima kako bi njihova djeca imala potpuniji i aktivniji život i pravo na jednake mogućnosti u društvu.

Dodao je kako mu je poznato da se roditelji djece s Down sindromom susreću s mnogim problemima od prvoga dana djetetova rođenja do njegove odrasle dobi – neodgovarajućom zdravstvenom zaštitom, s neprilagođenim obrazovnim sustavom i nemogućnosti integracije te skrbi o osobama s Down sindromom nakon smrti roditelja.
 
S obzirom da se ove godine po prvi puta službeno obilježava svjetski dan Down sindroma nakon što su Ujedinjeni narodi prihvatili predloženu rezoluciju i donijeli odluku da se 21.ožujka proglasi Svjetski dan Down sindroma, predstavnici udruga zahvalili su predsjedniku na potpori u donošenju rezolucije UN-a, te na njegovu zauzimanju za prava osoba s tim sindromom u Hrvatskoj. 

Predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom Dinka Vuković ukazala je na napredak zdravstvene zaštite  i skrbi prema osobama s Down sindromom, s obzirom da najstariji od 1526 osoba koliko ih živi u Hrvatskoj, imaju između 80 i 84 godine.

– Nadam se da ćemo zajedno prevladati predrasude koje još postoje u društvu i mobilizirati javnost da pruži potporu vašoj borbi za priznavanjem dostojanstva i dobrobiti vaše djece, i da ćete s nadležnim institucijama izboriti bolju kvalitetu skrbi i života-istaknuo je predsjednik Ivo Josipović.

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist