Natrag
20.4.2019 12:38

facebook

twitter

google

rss

dulist

Josipović primio predstavnice dubrovačke udruge

22.3.2012 @ 11:45 Ana Prohaska Zanimljivosti

Podijelite:

Povodom Svjetskog dana Down sindroma, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je predstavnike udruga

iz cijele Hrvatske koje skrbe o djeci i osobama s Down sindromom.

U sklopu Hrvatske zajednice za Down sindrom kao krovne organizacije udruga  prisustvovale su i predstavnice Udruge za Down sindrom Dubrovačko-neretvanske županije Katja Mišeta i Marijana Bender. Predsjednik Josipović poručio je kako se dijete s tim sindromom može roditi u svakoj obitelji, te da je dužnost društva pomoći roditeljima kako bi njihova djeca imala potpuniji i aktivniji život i pravo na jednake mogućnosti u društvu.

Dodao je kako mu je poznato da se roditelji djece s Down sindromom susreću s mnogim problemima od prvoga dana djetetova rođenja do njegove odrasle dobi – neodgovarajućom zdravstvenom zaštitom, s neprilagođenim obrazovnim sustavom i nemogućnosti integracije te skrbi o osobama s Down sindromom nakon smrti roditelja.
 
S obzirom da se ove godine po prvi puta službeno obilježava svjetski dan Down sindroma nakon što su Ujedinjeni narodi prihvatili predloženu rezoluciju i donijeli odluku da se 21.ožujka proglasi Svjetski dan Down sindroma, predstavnici udruga zahvalili su predsjedniku na potpori u donošenju rezolucije UN-a, te na njegovu zauzimanju za prava osoba s tim sindromom u Hrvatskoj. 

Predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom Dinka Vuković ukazala je na napredak zdravstvene zaštite  i skrbi prema osobama s Down sindromom, s obzirom da najstariji od 1526 osoba koliko ih živi u Hrvatskoj, imaju između 80 i 84 godine.

– Nadam se da ćemo zajedno prevladati predrasude koje još postoje u društvu i mobilizirati javnost da pruži potporu vašoj borbi za priznavanjem dostojanstva i dobrobiti vaše djece, i da ćete s nadležnim institucijama izboriti bolju kvalitetu skrbi i života-istaknuo je predsjednik Ivo Josipović.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana