Hrvatska

Josipović: Bez monetizacije birajte između skupljeg benzina ili cestarina!

Josipović: Bez monetizacije birajte između skupljeg benzina ili cestarina!

Predsjednik Republike Ivo Josipović večeras je ocijenio kako će očito doći do referendumske odluke o zabrani monetizacije autocesta, te istaknuo kako bi u tom slučaju moglo uslijediti poskupljenje cestarine ili benzina radi namicanja sredstava potrebnih za vraćanje kredita podignutih za izgradnju autocesta.

‘Ako se referendum raspiše, a izgleda da će se to uspjeti, očito je da će tu doći do odluke koja je određena zabrana monetizacije i tu je priča završena. Ja ne mislim da onda dalje treba širiti tu priču’, rekao je Josipović novinarima, nakon završetka svojeg predavanja na temu ‘Glazba i politika’ na splitskoj Umjetničkoj akademiji, piše tportal.hr

Osvrčući se na prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o zabrani monetizacije autocesta, predsjednik je istaknuo kako oni koji donesu odluku koja bi značila zabranu monetizacije moraju znati da će se novce za vraćanje kredita podignutih za gradnju autocesta trebati namaknuti iz drugih izvora. ‘Ili će porasti cestarina, ili cijena benzina, ili će doći do redukcije zaposlenih u autocestama’, poručio je.

Ponovio je kako o tome je li za ili protiv monetizacije ne može govoriti dok ne vidi konkretan ugovor. ‘Ako netko ponudi 10 milijardi eura – razmislit ćemo, ali ako ponudi dvije milijarde eura onda bih rekao – ne dolazi u obzir’, kazao je Josipović, dodavši kako je za njega pitanje monetizacije ‘pitanje računice, matematike i odgovarajuće poslovne odluke’.

‘Mi smo autoceste gradili na kredit, a autoceste ne ostvaruju prihode kojima se mogu vraćati krediti. Ali, ako u proračunu nema sredstava za vraćanje tih kredita, onda se sredstva moraju namaknuti na drugi način’, naglasio je.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist