Kultura

Još uvijek traje prikupljanje materijala za ‘Pirne drame’, budite i vi dio Igara!

Još uvijek traje prikupljanje materijala za 'Pirne drame', budite i vi dio Igara!

Prikupljanje materijala za projekt ‘Pirne drame’ još traje! Dubrovačke ljetne igre pozivaju građane da podijele svoje svadbene uspomene te se tako uključe u istraživačko-izvedbeni projekt koji Igre provode u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu.

Studenti režije, glume i dramaturgije ADU Zagreb pod vodstvom mentora u potrazi su za materijalnim i nematerijalnim uspomenama, svjedočanstvima iz prve, druge ili treće ruke, iskustvima ili sjećanjima na njih, vezanima uz svadbene običaje grada Dubrovnika.

– Ukoliko imate svadbene fotografije vaših roditelja, baka i djedova, susjeda ili pak osobne, voljeli bismo ih dokumentirati. Ukoliko imate anegdote ili priče koje i dan danas prepričavate, voljeli bismo ih čuti. Ako pak imate sačuvane pozivnice, darove, liste svadbenih pjesama, odjevne predmete ili ostale materijalne uspomene, voljeli bismo se inspirirati njima – pozivaju studenti Akademije.

Doprinos građana od velike je važnosti kako bismo zajedno oformili sliku svadbenih običaja Dubrovnika danas te ih pozicionirali u odnosu na osobitosti pirova i običaja renesansnog Dubrovnika koji su inspirirali autore poput Marina Držića i Nikole Nalješkovića.

Unaprijed zahvaljujemo svim građanima otvorenima za suradnju u istraživanju koje će rezultirati izvedbama novih pirnih tekstova nastalih na podlozi renesansnih pirnih komedija, ali i recentnih svadbenih običaja Dubrovnika. Pod nazivom „Odbrojavanje – na piru s Držićem i Nalješkovićem“ izvedbe su na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama 1., 2. i 3. kolovoza u prostorima tvrđave Minčeta.

Iako je ranije prostor arhive Igara u Ul. Cvijete Zuzorić bio naznačen kao mjesto prikupljanja predmeta, građani sada mogu donijeti svoje predmete ili doći ispričati priče u Festivalsku palaču na adresi Od Sigurate 1 u staroj gradskoj jezgri, radnim danima (ponedjeljak – petak) od 9 do 15 sati (kontakt tel: 020 326 111). Prikupljanje materijala trajat će do 20. travnja, a svi će predmeti biti vraćeni po završetku projekta.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist