Grad

Još uvijek se ne zna tko je ukrao relikvije iz Katedrale!

Relikvije

Još uvijek traje policijska istraga o okolnostima nestanka dvaju relikvijara iz riznice dubrovačke katedrale. Radi se o relikvijaru, pod rednim brojem 109. s moćima noge sv. Teodora i sv. Eustahija, rad u drvu, srebrnom limu te pozlati, a njegovo vrijeme nastanka je druga polovica 14. stoljeća.

Drugi nestali relikvijar vodi se pod brojem 110., a riječ je o relikvijaru moći više svetaca u obliku ruke iz 14. stoljeća (relikvijar ruke sv. Uršule i kože sv. Bartolomeja, te sv. Marte, sv. Marka i drugih, napravljen od srebrnog lima, djelomično pozlaćen, dlan i prsti su srebrni, nadlaktica i podlaktica pozlaćeni).

– Radi se o relikvijarima neprocjenjive vrijednosti obzirom da su zaštićeno kulturno dobro, a iz riznice dubrovačke Katedrale nestale su u posljednjih jedanaest godina, odnosno u periodu od 2003. godine do datuma prijave. Policijski izvidi, kojima se utvrđuju sve okolnosti i činjenice pod kojima se nestanak ovih relikvijara mogao dogodit, su još uvijek u tijeku – istaknuli su kratko iz PU Dubrovačko – neretvanske ne otkrivajući detalje istrage.
– I dalje traje policijska istraga vezana uz nestanak dviju relikvija iz katedralne riznice, pa Vam o tome ne možemo ništa više reći – kratko su nam komentirali iz Dubrovačke biskupije.

Pooštrene mjere prilikom obilaska riznice

Još u travnju su najavili i početak najnovije inventure Moćnika. Naime, posljednja je inventura napravljena 2002. godine i njome je utvrđeno da se u Moćniku čuvaju ukupno 182 numerirana predmeta od kojih je sačuvan 161 predmet, a 21 numeriran predmet, kao i prilikom ranijeg popisa relikvijara iz 1945. godine, nedostaje. Osim numeriranih predmeta u riznici katedrale izložen je veći broj kulturnih dobara obrađenih pod 28 kataloških jedinica, te 5 znamenitih dubrovačkih slika ranije izloženih u Pinakoteci Biskupske palače te sada samo privremeno izloženih u prostoru riznice. Od 2003. godine moćnik je obogaćen i relikvijama bl. Marije Propetog Petković, bl. Alojzija Stepinca i sv. Ivana Pavla II., pape.
– Ponovna inventura Moćnika dubrovačke katedrale je završena i ustanovljeno je da se svi, prijašnjom inventurom numerirani i popisani predmeti, i dalje nalaze u njoj, izuzev dvaju nestalih moćnika – istaknuli su. Dodali su kako će pooštriti mjere prilikom obilaska riznice, odnosno, prilikom ulaska posjetitelja s njima će uvijek biti zadužena osoba iz katedralne župe.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist