Aktualno

JOŠ NIJE OSLOBODIO PROSTOR NA LAPADSKOJ OBALI Grad piše kazne, Pašalić ulaže žalbe

JOŠ NIJE OSLOBODIO PROSTOR NA LAPADSKOJ OBALI Grad piše kazne, Pašalić ulaže žalbe

Tvrtki Laguna Trade Franja Pašalića, koncesionaru Marine Frapa u Dubrovniku, očito se ne žuri počistiti ruglo na dijelu Lapadske obale, na samom ulazu u marinu. Pašalić, podsjetimo, dio parkinga ispred Kazbeka na Lapadskoj obali i dalje koristi za svoje potrebe, iako još od prvog dana 2019. godine za to nema koncesiju. O tome je DuList pisao još početkom lipnja, a iz Grada Dubrovnika tada su najavili kako će se pristupiti izricanju opetovanih novčanih kazni ako se postavljeni predmeti ne uklone. Budući da se to nije dogodilo ni do kraja kolovoza, zanimalo nas je koliko je do danas koncesionaru izdano rješenja o novčanim kaznama.

— Tvrtki Laguna trade je u proteklom razdoblju napisan Obvezni prekršajni nalog u iznosu od 10 tisuća kuna plus dvije tisuće kuna odgovornoj osobi, kao i rješenje o izvršenju putem novčane kazne također u iznosu od 10 tisuća kuna – navode u odgovoru iz Grada Dubrovnika. No, zbog uložene žalbe kazne još nisu naplaćene.

Kazne se udvostručuju

— Komunalno redarstvo nastavlja s izricanjem opetovanih rješenja o izvršenju sukladno Zakonu o općem upravnom postupku, kojom prilikom se novčane kazne uduplavaju. U oba slučaja je u zakonskom roku uložena žalba, tako da kazne za sada nisu naplaćene. Daljnji koraci su izricanje opetovanih kazni dok se ne postupi po rješenju – kategorični su iz Grada Dubrovnika. Treba podsjetiti kako još od kraja 2015. godine Gradsko vijeće Pašaliću daje, odnosno produljuje koncesiju za posebnu upotrebu pomorskog dobra za smještaj privremenih građevina, strojeva i opreme na čest.zem. 1347/1 k.o. Gruž, na površini od 194 ‘kvadrata’. Posljednja takva odluka donesena je na sjednici Gradskog vijeća koja je održana 9. ožujka 2018. godine. Prema toj odluci koncesija je tvrtki Laguna Trade dana najkasnije do 1. siječnja 2019. godine.

Koncesija istekla 1. siječnja 2019.

Zanimljivo je istaknuti i kako se u odluci navodilo, pisali smo u lipnju, da će se u slučaju izdavanja uporabne dozvole od strane nadležnog tijela za luku Nautičkog turizma ‘Marina Gruž’ prije isteka roka, a to je 1. siječnja 2019., Ugovor smatrati raskinutim s danom pravomoćnosti iste. No, Pašalić do prvog dana ove godine nije dobio uporabnu dozvolu tako da je odluka Gradskog vijeća, odnosno sklopljen ugovor vrijedio do toga dana. Za produljenje koncesije, odnosno za novi ugovor o koncesiji Pašalić je po isteku roka trebao podnijeti novi zahtjev, a podsjetimo Gradsko vijeće je krajem prošle godine osnovalo i Stručno povjerenstvo za koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra Grada Dubrovnika. Laguna trade je još 19. studenog prošle godine podnijela zahtjev za novu koncesiju.

Međutim, 26. prosinca iste godine Stručno povjerenstvo je zaključilo kako ne postoji osnova za daljnji smještaj privremenih građevina, strojeva i opreme na čestici zem. 1347/1 k.o. Gruž te kako istekom koncesije predmetno područje treba vratiti u prvobitno stanje i predati ga Gradu Dubrovniku oslobođeno od stvari i osoba. Upravni odjel za turizam, gospodarstvo i more o istome je obavijestio Lagunu trade.

— Upravni odjel za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu, Odsjek za komunalno redarstvo, 8. siječnja 2019. godine donijelo je Rješenje kojim se utvrđuje da je Laguna trade d.o.o. dužna ukloniti postavljene predmete na javnoj površini (budući da je istekla koncesija 1. siječnja 2019. godine) te da će se pristupiti izricanju opetovanih novčanih kazni ako se postavljeni predmeti ne uklone – istaknuli su u lipnju ove godine iz Grada Dubrovnika dodavši kako je na rješenje Laguna trade izjavila žalbu koja je odbijena od strane drugostupanjskog tijela.

Rješenje o odbijanju žalbe Grad Dubrovnik zaprimio je dana 31. svibnja 2019. godine te je već tada najavljeno kako se kreće u izricanje opetovanih novčanih kazni. No, oprema pa i veliki kontejner i dalje stoji na dijelu parkinga na Lapadskoj obali, a to ruglo dočekuje i sve nautičare koji uplove u ovu marinu koja je svoja vrata otvorila 3. lipnja. Ostali smo uskraćeni za odgovor hoće li Grad Dubrovnik, jednom kad Pašalić prostor očisti od opreme i stvari, odnosno kad ga vrati u stanje u kakvom ga je zatekao, ovaj parking staviti pod naplatu.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 28. kolovoza 2019. godine

Pročitajte još

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist