Ulicama moga Grada

Još malo na puca, pa košarka, pa na glava, pa…

Još malo na puca, pa košarka, pa na glava, pa…

Ta igra „na puca“ kako povijesne činjenice potvrđuju i nakon toliko godina ostaje nešto originalno i osmišljeno samo među klincima Iza Roka. I jedno pomalo tajnovito saznanje; i nakon toliko godina ti nekadašnji klinci, danas posijedjeli gospari čuvaju svoje „puce“, znaju se čak i okupit te onako, za svoj gust zaigrat. Zvone i Gigi su ne tako davno čak i priču o tom napisali, oduševili se gledajući kako to sve izgleda, posebno kad puca „poleti i preleti živi zid“, ali ekipa „od puca“ snimit se nije dala! Stoga za tu priču u nekom narednom điru nema druge nego potražit neke od njih. I tek zapisat još koje Igorovo prisjećanje:

– Iskreno, ja ti za tu igru nisam imo' živaca! A trebalo je, jer to sve ide… polako, pažljivo, vodiš igrača – pucu, dodaš, pa… Na Brankovoj rang listi sam bio valjda trideseti! Ej, znaš tko je bio izluđen tim pucama?
Umjesto odgovora, naravno moja šutnja. Pa Igor nastavlja…
 
Vojo i transferi puca
 
– Vojo Šindolić! Naš pjesnik. On ti je živio na početku Iza Roka, odmah kad se skrene, pored Domina. I tamo je sad picerija. Njegov stari bio je faca, omiljen i drag profesor, čak i diretur u ondašnjem ŠUP – u. Pomag'o je svima oko škole. Ima on godina, preko devedeset, već odavno živi u Lapadu. A kakve to veze ima s pucama? Velike! Njegov brat, Vojov dundo živio je u Trstu, pa je naš pjesnik uvijek imao najbolju robu, nove LP ploče, ma svašta nešto izvanka, što smo mi mogli samo sanjati. I čekati transfer puca, prelazni rok, kupovanje i mijenjanje! A kako je Vojo bio lud za igrom „na puca“, dundo bi mu i to slao, one ponajbolje. Ili bi ih Vojo doma materi i ćaći skido s kaputa. Nije bio baš neki igrač, nije znao ni dobro škopat puce, pa bi u igri često izgubit najbolje. Puce, jel! A onda bi on u prelaznom roku kupovao od nas najbolje puce. One što su se „istakle“ u igri. Mi njemu dobru pucu, a on nama LP ploče il' nešto robe, nekad čak i pare. Ma zeznuli bi ga vazda, a on bi, kao mlađi a zaluđen tim, kupovao sve na tržištu. Ko Real u nogometu. I tako bi okupio pred sezonu po njemu najbolju ekipu, al' opet gubio i opet iznova. Ma to ti je s njim bio kazin. Al', iako mlađi, bio je jako omiljen među nama. Inače, ti transferi, ne samo s njim, bili su kazin.
 
Dakle, o pucama bi moglo bit još sjećanja. A onda novi sport Rokaša – košarka. Da, igrala se i košarka. Koš je bio izbačeni kamen na zidu od Ferićeve prema Domu staraca, a pogodak se priznavao samo kad bi lopta odozgo pala po sredini tog isturenog kamena. Na red dolazi i još jedna igra; „na glava“! Gol je bio ulaz u crkvu Sv. Rok. Kad bi se okupilo više ekipa, drugi gol, rekli bi bara bio je kontra ulaz u kino Jadran.
– Zapravo, svaka vrata bila su barica. Tada su svaka vrata bila neka butiga, ali kad bi zatvorili, mi bi zaigrali! – pojašnjava Igor, kad se pred nama pojavi Nikolica Nikić, uz pozdrav – Đe si Igore, najbolji golmane od Rokaša! Igor opet „spušta loptu“ – Bilo je sjajnih golmana; Matko Sršen, Branko Šutalo, pa pokojni Tomo Haklička, branio sam i ja dobro, a od mlađih naravno naš mali Nikolica!

Pa krenemo prema placeti Domino, gdje je živio stari profesur Zdenko Šapro, jer priča o nogometu Iza Roka bez njega i te placete ne ide.
 
P.S. Nekako u ove tužne dane kad palimo svijeće i prisjećamo se svih onih dragih koje smo igrom sudbine nadživjeli i više nisu s nama, tužne vijesti o odlascima i dalje dolaze. Na popisu prijatelja i znane čeljadi Grada sve je više onih kojih nema. Otišla nam je i gospođa Mirjam Ferera, bolje znana Mimi, dugo godina tajnica KMD, zapravo – dobra duša našeg teatra. Koji dan iza neočekivano, kako to već sa smrti zna bit, iz sna se ne probudi i ode nam i Teo Radović, omiljeni lik naše generacije, branitelj Grada kad je to trebalo bit, baš u dane kad se prisjećamo tih strašnih dana. Nama ostaju tek sjećanja…           
  

Pročitajte još

NA STRADUNU Na kraju ovoga đira ulicama našeg Grada

Boris Njavro

ULICAMA MOGA GRADA Na Paskovoj poljani, naokolo fontane

Boris Njavro

ULICAMA MOGA GRADA Nikad nikome nemoj natjerati suzu!

Boris Njavro