Aktualno

Još jedna rekordna godina za Zračnu luku

Još jedna rekordna godina za Zračnu luku

Ukupan procijenjeni promet putnika u 2013. godini u Zračnoj luci Dubrovnik je milijun i 520 tisuća putnika, što u odnosu na lani predstavlja rast od 2,67 posto pa će ova godina, ukoliko se ostvare najave za prosinac (15 tisuća putnika), nadmašiti rekordnu 2012. godinu.

Istaknuto je to na jutrošnjoj konferenciji za medije u Zračnoj luci Dubrovnik, na kojoj se uprava pohvalila ovogodišnjim brojkama, ali i najavila plan za iduću godinu. U odnosu na plan iz 2013. godine ostvaren je manji promet putnika za 1,15 posto, prije svega kao rezultat ukidanja pojedinih linija od strane Croatia Airlinesa. Za 2014. godinu planiran je porast broja putnika od 1,7 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Porast prometa putnika pozitivno se odrazio i na financijske rezultate poslovanja, jer će dobit nakon oporezivanja iznositi 25,4 milijuna kuna, što je 1,66 posto više od plana za ovu godinu. Uz to, vrijedi istaknuti kako je ZLD u 2013. godini investirala ukupno 40,3 milijuna kuna. Od toga 7,6 milijuna kuna pripada ulaganju u pokretne mostove za ukrcaj i iskrcaj putnika iz zrakoplova, prvom takvom u Hrvatskoj.

Također, započela je nabava za projekt građenja zgrade C i privođenje namjeni preostalog dijela tunela Dilatacija T Faza I., a riječ je o ulaganju u ukupnoj vrijednosti 36,5 milijuna kuna.

– Poslovna godina je bila teška, ali uspješna. Kao što znamo, naš domicilni avio-prijevoznik Croatia Airlines je trenutno u restrukturiranju, izgubili smo let za Frankfurt i neke druge međunarodne zračne luke. Stoga očekujemo u konačnici 1,15 posto manje putnika – kazao je tom prilikom direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić.

– Sve linije koje je svojedobno vozio Dubrovnik Airline preuzeli su drugi avio-prijevoznici, osim one za Međugorje, koji sad lete preko Splita i Mostara. Lakše je do Splita zbog autoceste. Nije nam autocesta konkurencija. Vjerujemo da će nam ona donijeti novi promet – dodao je Tolić, koji u idućoj godini očekuje reguliranje viznog režima i povratak putnika s ruskog, ukrajinskog i turskog tržišta.

Na predblagdanskom druženju direktor ZL u Čilipima udijelio je zaposlenicima koji su ove godine pošli u mirovine i prigodne plakete.
 

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist