Županija

JOŠ BOLJI UVJETI ZA UČENJE I RAD Završena energetska obnova Obrtničko-tehničke škole

Radovi energetske obnove na zgradi Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik nedavno su dovršeni, a ovog četvrtka školu su obišli župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicom Žaklinom Marević i v.d. pročelnicom za društvene djelatnosti Jelenom Dadić.

Cilj projekta bio je energetska obnova zgrade Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik čijom uspješnom provedbom se pridonijelo značajnom smanjenju energetskih potreba i toplinskih gubitaka zgrade škole, te su se osigurale financijske uštede i poboljšali uvjeti rada u školi za nastavnike i učenike. Naime, riječ je o 50 posto uštede energije što na godišnjoj razni iznosi oko 50 tisuća kuna uštede.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 3.004.112,03 kuna. Vrijednost građevinskih radova koji su odrađeni iznosi 2.625.936,25 kuna, izvođač je bila tvrtka Capitalis d.o.o., a nadzor je bila tvrtka DELTAGrad d.o.o.

S 37 posto udjela projekt je financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata Ministarstva regionalnog razvoj i fondova EU s 31 posto, a 32 posto financirala je Dubrovačko-neretvanska županija.

Projektom su završeni građevinski radovi ugradnje toplinske izolacije na ovojnicu zgrade, omogućeno je korištenje solarne energije za pripremu potrošnje tople vode te je postavljen nosač za buduću solarnu elektranu snage do 15 kw čija se nabavka planira sufinancirati također iz EU fondova uz pomoć županijske Razvojne agencije DUNEA.

Projekt je značajan i zbog znatnog smanjenja štetnih plinova, čime se podiže razina svijesti o potrebi racionalnog korištenja energije i zaštite okoliša, te se potiče korištenje obnovljivih izvora energije.

Dodatnu vrijednost projektu daje i činjenica da će se ugrađeni sustavi koristit i u nastavnom procesu za učenike različitih struka škole.

Župan Dobroslavić istaknuo je ovom prilikom kako je Obrtnička i tehnička škola primjer dobrog iskorištavanja sredstava iz EU fondova.

-Projekte treba znati dobro pripremiti, poznavati postupak javne nabave i ispunjavati sva pravila Fonda. Škola je sve svoje obaveze uredno ispunila. Mi smo projekt, naravno, podržali kao što podržavamo ostale ovakve projekte – rekao je župan te dodao kako će radovi energetske obnove uskoro početi i na OŠ Gruda.

-Također, nedavno su sklopljena i dva nova ugovora ove vrste, za energetsku obnovu OŠ u Metkoviću i OŠ u Staševici, kao i Doma za starije osobe u Vela Luci. Vrijednost svih projekata energetske obnove javnih zgrada je preko 13 milijuna kuna – rekao je župan.

Ravnatelj Obrtničke i tehničke škole, Dinko Mandić zahvalio je Županiji na podršci u ovom zahtjevnom projektu. Istaknuo je kako je uz pomoć v.d. pročelnika UO za poslove župana i Županijske skupštine Mara Hađije te suradnika DUNEA-e Luka Srhoja projekt uspješno priveden kraju te kako je tako stečeno neprocjenjivo iskustvo.

-Nakon toga smo se prijavili i na projekt prekograničke suradnje vrijedan preko pet milijuna kuna te dva Erasmus projekta – rekao je Mandić.

Pročitajte još

OTVORENO PISMO IZ STONA Strahujemo da ćemo zbog zagađenja iz CGO-a ostati bez mogućnosti za uzgoj školjaka

Dulist

ŽUPAN PORUČUJE Problem ove županije nije Lučino razdolje, nego Grabovica

Dulist

Uskoro početak izvlaštenja za rekonstrukciju pristupne ceste luci Polačište

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija