Aktualno

Jesu li Vaši podaci na imenik.hr-u?

Osobni podaci 43 tisuće građana, koji otkrivaju OIB, broj osobne iskaznice, datum rođenja i adresu, našli su se 25. veljače na internetu, što sada istražuje Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP).

 

Podaci su se mogli pronaći na stranicama imenik.hr gdje ih je postavila tvrtka Imenik d.o.o, piše Jutarnji.hr. Tvrtka je, nakon više pritužbi građana, podatke povukla. Problem je što su ostali spremljeni u Googleovom spremniku, te će tamo biti dostupni još nekoliko tjedana. Jutarnjem je to dojavila Zagrepčanka M. K. koja je upisala svoje ime i prezime na Google i šokirala se vidjevši koji su sve podaci objavljeni.

Ogorčena gospođa ispričala je kako su joj na imenik.hr odbili ukloniti podatke nakon čega ih je prijavila AZOP-u. Pravnik iz agencije joj je rekao da će pokrenuti nadzor, te joj je savjetovao da se obrati policiji. Inače, ova Zagrepčanka podnijela je kaznenu prijavu protiv tvrtke, a u policiji su joj rekli da se radi o kršenja zakona.

U tvrtki Imenik d.o.o. kažu da su objavljeni podaci javni te su ih preuzeli sa sudskog registra Ministarstva pravosuđa. No, s web stranice su ih uklonili zbog negativnih reakcija ljudi, koji “nisu znali da su javni podaci dostupni”. Po njihovim riječima, prilikom pokretanja biznisa, podaci poput OIB-a, adrese i drugih postaju javni. Tvrde kako Imenik ništa ne preuzima niti obrađuje već samo citira ono što je javno objavljeno – piše Jutarnji.hr.

U AZOP-u kažu da su zaprimili prijavu, te će po njoj i postupiti, a sve građane koji smatraju da su oštećeni pozivaju da im se jave.

Pročitajte još

RUGLO NA LAPADSKOJ OBALI Pašalić otvorio marinu, a nije počistio za sobom

Andrea Falkoni Račić

PRONALAZNIK ĆE BITI NAGRAĐEN Izgubljena crna kožna torbica s dokumentima

Dulist

Pripazite ispred Mercantea, kamioni ‘razvalili’ asfalt!

Dulist