Aktualno

Jesu li vam već krv popili?

Jesu li vam već krv popili?

Prvo je vrijedilo nepisano pravilo da ne lete kada se digne vjetar, potom je došao njegov tigrasti ekvivalent, a sada se čini da ih ni nuklearna katastrofa ne bi iskorijenila.

Naravno, riječ je o komarcima, insektu koji Dubrovčanima već odavno konkurira za najdosadnije leteće stvorenje. Krilo uz krilo s muhom. Najezda komaraca kakva se može vidjeti ovih dana u Dubrovniku, i prepoznati na tragovima ugriza na sugrađanima u prolazu, počela je ove godine osjetno ranije nego inače, još u travnju.

-Već sada je brojnost komaraca na našem području dosta visoka, a zbog najavljenih vremenskih prilika u kraćem periodu očekuje se povećanje brojnosti komaraca zbog kojeg je potrebno reagirati – kaže nam Antun Šuperak, diplomirani sanitarni inženjer, u Zavodu za javno zdravstvo zadužen za poslove nadzora dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije (DDD), no dodaje kako nisu skloni ranom zaprašivanju jer se tim procesom uništavaju i drugi insekti bitni za eko-ravnotežu.
 
Dvije faze
 
Borba protiv komaraca sastoji se od dvije faze – larvicidne i adulticidne dezinsekcije. I dok se prva provodi kako bi se spriječio razvoj komaraca na razini jajašca, adulticidnoj se pristupa nakon što se komarci već razviju, a u sklopu nje provode se i ljetne akcije zaprašivanja, koje su mnogi, obzirom na stanje,  počeli zazivati za puno raniji datum.

Naime, razvojni ciklus komarcima počinje kada temperature prijeđu 15 stupnjeva Celzijevih, a kako su nam potvrdili u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije, razvoju ove leteće 'nemani' su pogodovale obilne kiše poslije kojih su nastupile visoke temperature.

– Zaprašivanje se provodi svake godine u srpnju pred Ljetne igre i početkom kolovoza – rekao nam je Jakša Zedniček, djelatnik Sanitata zadužen za DDD, te dodaje kako se svaka eventualna promjena planova koordinira između njih, Zavoda za javno zdravstvo i Grada Dubrovnika.
 
Zaprašivanje ludom radovanje?
 
No promjena planova ipak je malo kompliciraniji postupak nego što se naizgled čini. Naime, kako duList doznaje od Anite Burić, pročelnice Grada Dubrovnika za komunalnu djelatnost, za poslove dezinsekcije (pod koji spada zaprašivanje), u proračunu je predviđeno 600 tisuća kuna.
-Ako se dogodi da se nešto radi prije, odnosno ako dođe do zaprašivanja prije nego je predviđeno, to znači da nema sredstava za druge, predviđene aktivnosti – kaže nam Burić te dodaje da se u tom slučaju sredstva osiguravaju rebalansom, no za to je nužno sazvati Gradsko vijeće.

– Larvicidna dezinsekcija košta 35 tisuća kuna bez PDV-a dok je cijena jednog zaprašivanja 118 tisuća kuna bez PDV-a – kaže nam Burić te dodaje kako se prije mijenjanja ikakvih planova moraju prvenstveno dogovoriti sve strane.
– Zasada nije bilo nikakvih službenih zahtjeva ni poziva, ali pratimo situaciju – zaključuje Burić.
 
Ad hoc monitoring
 
Zbog visokih financijskih intervencija promjene plana ne dolaze lako, a to znači da procjena pada na ZZJZ ili Sanitat i njihovo traženje ranije intervencije. No i tu su stvari na 'klimavim' nogama.

– U Gradu ne postoji monitoring razvoja komaraca, stoga smo prisiljeni raditi procjenu na temelju drugih indikatora – kaže Mato Lakić, ravnatelj Zavoda te objašnjava kako to može biti u obliku izlaska na teren do brojnih poziva građana.
– Ako se ukaže potreba i infestacija bude na visokoj razini tražit ćemo zaprašivanje i prije roka – kaže Lakić.

U suprotnom građanima pak preostaje borba klasičnim sredstvima, komaricama, tabletama, i strpljenjem do srpnja.

Pročitajte još

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist