Aktualno

JESMO LI SPREMNI ZA EURO? Vujčić: ‘Hrvatski sustav banaka je iznad prosjeka eurozone’

JESMO LI SPREMNI ZA EURO? Vujčić: 'Hrvatski sustav banaka je iznad prosjeka eurozone'

Stabilizacija je bila vrlo uspješna. 1994. godine smo uveli današnju valutu, kunu, pa je ova konferencija i njezina 25. obljetnica. Tom prigodom smo izdali i posebnu kovanicu – rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na otvaranju 25. Dubrovačke ekonomske konferencije u subotu u hotelu Grand Villa Argentina.

– Prvu konferenciju smo organizirali 1995. godine dok je Domovinski rat još trajao, dvije godine nakon stabilizacijskog programa koji smo proveli u Hrvatskoj. Morali smo provesti tranziciju i stabilizaciju tijekom rata, što je jedinstven slučaj – naglasio je.

– Kad pogledamo tko je sve sudjelovao na posljednjih 25 konferencija, možemo zaključiti da smo stvarno imali fantastične ljude ovdje. Praktički smo u zadnjih 25 godina obradili sve teme koje su bile aktualne, ne samo u Hrvatskoj nego u Europi i svijetu – rekao je.

Ovogodišnja konferencija okupila je oko 90 sudionika, a glavne teme uključuju trgovinu i rizike trgovinskih ratova, uvođenje carina, ekonomski i politički populizam i njihov utjecaj na svjetsko gospodarstvo te budućnost europskog i svjetskog bankarstva, kaže Vujčić.

Osvrnuo se i na proces uvođenja eura i ulaska Hrvatske u Eurozonu, a prvi korak u tome je bliža suradnja sa SSM-om, odnosno Jedinstvenim nadzornim mehanizmom banaka, kao i Europskim tečajnim mehanizmom.

– U završnim smo fazama finaliziranja pisma molbe za suradnju i kad se dogovorimo s našim partnerima u Europi, to će pismo biti poslano. Što se tiče AQR-a (Asset Quality Review) banaka koju je potrebno napraviti prije ulaska u SSM, trenutno smo u tehničkom dijelu dogovora s Europskom središnjom bankom oko provođenja tog testa. Najprije je potrebno definirati koje će banke u Hrvatskoj proći taj test. Očekujem da bi ovog mjeseca to moglo biti završeno, tad ćemo znati o kojem broju i kojim bankama se radi. Nakon toga će se obavijestiti banke koje podatke moraju pripremiti i onda će krenuti ocjena kvalitete tih banaka, nakon što Europska središnja banka provede javni natječaj za nekog tko će s njima raditi na tome. Što se tiče hrvatskih banaka, očekujemo da će vrlo dobro proći taj test jer, kao što uvijek napominjem, kapitalna adekvatnost i likvidnost hrvatskih banaka je takva da ne ostavlja sumnju da se radi o kvalitetnom i stabilnom sustavu – objasnio je.

Naglašava i kako smatra da je hrvatski sustav banaka iznad prosjeka eurozone.

Podsjetimo, konferenciju organizira Hrvatska narodna banka, a ona predstavlja susret uglednih svjetskih i domaćih znanstvenika s predstavnicima međunarodnih financijskih institucija poput Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, Europske središnje banke, Europske investicijske banke, Europske banke za obnovu i razvoj, Banke za međunarodne namire i mnogih drugih.

Guverner Vujčić će moderirati panel-raspravu o budućnosti europskog i svjetskog bankarstva, u kojoj sudjeluju Mar Gudmundsson, guverner središnje banke Islanda, Pentti Hakkarainen, član Nadzornog odbora Europske središnje banke, Ardo Hansson, bivši guverner središnje banke Estonije i Mario Nava iz Europske komisije. Detaljan program konferencije može se naći na stranicama Hrvatske narodne banke.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist