Kultura

‘Jesenja sonata’ – predstava o težini odnosa majke i kćeri

Ljubitelji dobre drame u nedjelju navečer imali su priliku uživati u posebnoj kazališnoj adaptaciji velikog filmskog hita Ingmara Begmana, ‘Jesenjoj sonati’, teškoj priči o odnosu jedne majke s ostatkom svoje obitelji.

Radnja nas uvodi korak po korak u priču o Charlotte, svjetski poznatoj pijanistici koja je izabrala put karijere potpuno zanemarujući svoje kćeri Evu i Helenu. Nakon mnogo godina, majka odlučuje posjetiti Evu i njenog muža Viktora, ne znajući kako će je u kući osim nje, dočekati i Lena, psihički bolesna kćer, koje se pokušala ‘riješiti’ smještajući je u ustanovu za prihičke bolesnike.

No, u trokutu kćer-majka-bolesna kćer, čini se kako komunikacija nije na zavidnoj razini niti između Eve i Charlotte. Kako predstava odmiče, tako se pojavljuju sve kompleksniji osjećaji koje majka i kćer pokušavaju zatomiti, sve do ključnog trenutka kad Eva prelama sve i majci govori istinu koja je muči od samog djetinjstva, a ta je potreba za ljubavlju i bol zbog majčina zanemarivanja kroz djetinjstvo.

Inače, zanimljivo je dodati  kako se  predstava prikazuje u dogovoru s Josef Weinberger Limited, London, u ime Zaklade Ingmar Bergman. Također se ne smije zaboraviti kako je upravo Jesenja sonata prvi Bergmanov film u kojem je glumila Ingrid Bergman.

Švedski redatelj, veliki filmski majstor, scenarist, dramatičar i producent Ingmar Bergman govorio je kako se zimi posvećuje kazalištu – ”svojoj ženi”, a ljeti filmu – ”svojoj ljubavnici”.

O predstavi:

Prijevod Željko Takač

Redatelj Dario Harjaček

Scenografkinja Vesna Režić

Kostimografkinja Najda Kromić

Glazba Svadbas

Oblikovatelj svjetla Miro Mamić

Oblikovatelj tona Željko Mravak

Jezična savjetnica Anita Runjić Stoilov

Izvođači:

Charlotte Bruna Bebić

Eva Andrea Mladinić

Viktor Trpimir Jurkić

Helena Zorana Kačić

Pročitajte još

Orlando se vraća na Lerove daske

Dulist

Lero sa ‘Sub rosom’ gostuje u Puli

Dulist

U Lazaretima održana tribina na temu ‘Ocrtavanje morala bande’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija