Kultura

‘Jesenja sonata’ – predstava o težini odnosa majke i kćeri

'Jesenja sonata' - predstava o težini odnosa majke i kćeri

Ljubitelji dobre drame u nedjelju navečer imali su priliku uživati u posebnoj kazališnoj adaptaciji velikog filmskog hita Ingmara Begmana, ‘Jesenjoj sonati’, teškoj priči o odnosu jedne majke s ostatkom svoje obitelji.

Radnja nas uvodi korak po korak u priču o Charlotte, svjetski poznatoj pijanistici koja je izabrala put karijere potpuno zanemarujući svoje kćeri Evu i Helenu. Nakon mnogo godina, majka odlučuje posjetiti Evu i njenog muža Viktora, ne znajući kako će je u kući osim nje, dočekati i Lena, psihički bolesna kćer, koje se pokušala ‘riješiti’ smještajući je u ustanovu za prihičke bolesnike.

No, u trokutu kćer-majka-bolesna kćer, čini se kako komunikacija nije na zavidnoj razini niti između Eve i Charlotte. Kako predstava odmiče, tako se pojavljuju sve kompleksniji osjećaji koje majka i kćer pokušavaju zatomiti, sve do ključnog trenutka kad Eva prelama sve i majci govori istinu koja je muči od samog djetinjstva, a ta je potreba za ljubavlju i bol zbog majčina zanemarivanja kroz djetinjstvo.

Inače, zanimljivo je dodati  kako se  predstava prikazuje u dogovoru s Josef Weinberger Limited, London, u ime Zaklade Ingmar Bergman. Također se ne smije zaboraviti kako je upravo Jesenja sonata prvi Bergmanov film u kojem je glumila Ingrid Bergman.

Švedski redatelj, veliki filmski majstor, scenarist, dramatičar i producent Ingmar Bergman govorio je kako se zimi posvećuje kazalištu – ”svojoj ženi”, a ljeti filmu – ”svojoj ljubavnici”.

O predstavi:

Prijevod Željko Takač

Redatelj Dario Harjaček

Scenografkinja Vesna Režić

Kostimografkinja Najda Kromić

Glazba Svadbas

Oblikovatelj svjetla Miro Mamić

Oblikovatelj tona Željko Mravak

Jezična savjetnica Anita Runjić Stoilov

Izvođači:

Charlotte Bruna Bebić

Eva Andrea Mladinić

Viktor Trpimir Jurkić

Helena Zorana Kačić

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist