Aktualno

JESEN U TEATRU JOŠ NIJE DEFINIRANA Lako za ravnatelja, a gdje je program?

JESEN U TEATRU JOŠ NIJE DEFINIRANA Lako za ravnatelja, a gdje je program?

Potencijalna kazališna sezona 2018./2019 je de facto definirana, ali za konačnu potvrdu u javnosti molili bismo još malo vremena – istaknuli su iz Kazališta Marina Držića na naš upit kada će započeti nova sezona u teatru, ali i što će sadržavati novi program.

-Naime, kao što smo svi dobro upoznati, situacija oko izbora sljedećeg ravnatelja Kazališta Marina Držića se prolongirala i dovela nas je u donekle nezgodnu situaciju da se još uvijek ne zna tko će biti osoba koja će u smislu ravnatelja biti odgovorna za predstojeću kalendarsku godinu 2019. Točnije, za drugu polovicu kazališne sezone 2018./2019., te prvu polovicu kazališne sezone 2019./2020. – istaknuli su iz teatra.

-Dogovarati sezonu, odnosno godinu za koju će odgovarati netko drugi, složit ćete se, situacija je koja ne odgovara ni ravnatelju u odlasku, a pogotovo ne ravnatelju u dolasku. Pa bismo zamolili javnost za još malo vremena do konačnog definiranja – govore nam teatra.

No, ipak su naglasili kako bi za ovu sezonu ‘sve trebalo biti definirano’ do sredine rujna, što je bio slučaj kod objave proteklih sezona proteklih godina. Dodali su kako je u izradi i nova web stranica koja bi bila puštena u javnost usporedno s početkom službene kazališne sezone. Treba podsjetiti kako ni treći natječaj nije iznjedrio novog ravnatelja ili ravnateljicu teatra (zasad). Naime, Kazališno vijeće dalo je prijedlog Gradskom vijeću da se Mia Begović i Paolo Tišljarić ne izaberu za novog ravnatelja, o čemu će se raspravljati na sjednici Gradskog vijeća 10. rujna.

Početak proba u listopadu Kazališne sezone u Dubrovniku, u izvedbenom dijelu repertoara ili programa, već desetljećima započinju u razdoblju druge polovice rujna ili prvog tjedna listopada. Početak proba varira od godine do godine, ovisno o kalendaru premijerne produkcije. U prosjeku je to, kako kažu, početkom rujna. — Prošle godine se primjerice započelo s probama 22. kolovoza, a ove godine će to biti polovicom listopada uz nastavak proba koje su započete u lipnju za premijernu izvedbu ‘Pikove dame’ Aleksandra Sergejeviča Puškina u režiji ruskog redatelja Denisa Azarova, a koja će se održati 2. studenog 2018. – rekli su.

Premijere u najavi Osim ‘Pikove dame’, iz Kazališta Marina Držića najavili su kako će se do kraja kalendarske godine održati dubrovačke premijere triju koprodukcija. To je plesna predstava ‘Nedostupno’, u koprodukciji s plesnom udrugom Plešimedo iz Zagreba i Zagrebačkim plesnim centrom koreografkinje Zrinke Lukčec. Zatim, dubrovačka premijera predstave ‘Logorilijada’ inspirirana životom Ilije Jakovljevića, u koprodukciji s HNK Mostar te premijera ‘Odluke’ u koprodukcija KMD-a i umjetničke udruge Arterarij iz Zagreba. Dodali su kako će se od 2. do 15. studenog ove godine održati treće izdanje Dubrovnik Art Foruma. Očekuje se gostovanje dvaju kazališta iz Moskve, točnije jednog iz Rostova na Donu te jednog japanskog kazališta, koncert ruske zborske duhovne glazbe i, kako kažu iz teatra, njihovih ‘starih prijatelja’ – grupe Kries.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist