Aktualno

Jerko Ferri Certić: Selimo sve ambulante i uvodimo naplatu parkinga ispred bolnice

Jerko Ferri Certić: Selimo sve ambulante i uvodimo naplatu parkinga ispred bolnice

 

Dubrovačku bolnicu kakvu građani poznaju uskoro čekaju temeljite i korjenite promjene. Naime, kako doznaje DuList do sljedećeg ljeta hitni prijem izgledat će puno drugačije nego što izgleda sada, parking ispred bolnice neće više biti besplatan, a doktori i medicinske sestre (koji već nisu) će svoju komunikaciju s pacijentima prilagoditi vremenu i mjestu na kojem rade.

Sele ambulante
– Projekt je već počeo i očekujemo kako će u prvom mjesecu 2015. godine biti raspisani natječaji za preseljenje ambulanti u blok C (preko puta ambulante za dijabetes). Sve što se nalazi u sadašnjem prostoru gdje se nalazi objedinjeni hitni bolnički prijem, od kompletne kardiologije, oftalmologije, pulmologije, ultrazvuk, ortopedija i kiruška ambulanta, sve će se to preseliti. To je oko 1200 metara četvornih, a investicija je vrijedna oko 10-ak milijuna kuna. Do ljeta očekujem da će se sve ambulante preseliti, a nakon toga će se stvoriti pretpostavke za početak radova na objedinjenom hitnom bolničkom prijemu koji bi onda trebao biti gotov do trećeg mjeseca 2016. godine. U tom novom prostoru ćemo preseliti i veliki dio hitne pomoći, dolje će možda ostati samo dio vozila – kaže nam sanacijski upravitelj bolnice Jerko Ferri Certić te dodaje kako će s novog hitnog prijema do rendgena moći doći izravno prolazom koji će se napraviti umjesto dosadašnjeg kruženja okolo.
Kako nam je istaknuo Certić, sve planirane investicije napravit će se uz pomoć države. Županija i Grad ovdje ne ulažu.

-Mi imamo dobre odnose s Gradom i Županijom, ali ja nisam političar i tu me se drugačije gleda. Ni Županija ni Grad nisu sudjelovali u ovom projektu, ali mene to ne interesira. Ja samo želim ostaviti svom nasljedniku bolnicu kakvu ja vidim i mislim da su to sve dobri projekti – ističe Certić te dodaje kako su samo u posljednjih dva mjeseca imali velike pomake po pitanju pružanja usluge pacijentima.

-Mi u bolnici imamo primjerice privatnu barokomoru i ona ljeti nije trebala raditi, ali ja sam intervenirao, našli smo donatora i imali smo liječnika i tehničara u pripravnosti cijelo ljeto. Imali smo pet intervencija, čak su nam slali ljude iz Splita. Dobili smo i novi uređaj za pulmologiju vrijedan 300 tisuća kuna koji mjeri sve funkcije pluća. Za njega ćemo čak morati dovoditi ljude iz Zagreba da nam obuče tehničare da mogu raditi kako treba s njim. Nabavili smo najmoderniji mikroskop za obavljanje plastične i neurokirurgije, a nije zanemarivo istaknuti i kako smo sredili okoliš bolnice – ističe Certić, te dodaje kako će se uskoro uhvatiti i u koštac s problemom parkinga i ‘daruvarskih tablica’.

Ide naplata parkinga
-Ogroman su nam problem rent-a-carovi koji tu parkiraju po cijele dane i noći, autobusi i kamioni. Morat ćemo uvesti neku formu naplate parkinga. Grad ne želi uzeti parking kako bi izbjegli probleme s građanima, a nama je ovdje katastrofa. Ja sam stoga već obavio nekoliko razgovora s ljudima iz cijele Hrvatske koji se bave isključivo parkingom. Uskoro očekujemo od jednog od njih elaborat i prema ovome što sam dosada vidio to izgleda vrlo obećavajuće. Ne smijemo staviti nikakvu rampu, zaposlenici će imati besplatan parking, a građanima ćemo naplaćivati pet kuna za 3 i pol sata parkiranja. To ćemo morati napraviti jer je to jedini način da riješimo sve ove što su parkirani ispred bolnice po cijeli dan i noć – ističe Certić te dodaje kako će vjerojatno brzo ići u proces natječaja te kako postoji mogućnost da to rješenje implementiraju već do proljeća.
-Ja sam svjestan da građani to možda neće najbolje primiti, ali mislim da pet kuna za toliko vremena nije puno. Sve bolnice u Hrvatskoj naplaćuju svoj parking i to puno više nego što ćemo mi to raditi – kaže sanacijski upravitelj Opće bolnice Dubrovnik.

Hlađenje bez kamera
-Jedan od projekata koji želim riješiti je i sustav hlađenja. Postojeći je rađen 1980-ih. godine, a za to smo aplicirali na europska sredstva, odnosno potražujemo od Ministarstva zdravlja sredstva koje su njima već odobrili iz EU za projekte u bolnicama. Imam naznake da će nam to odobriti, a sad sam se usredotočio na to za od Ministarstva zaštite okoliša dobijem oko 800 tisuća kuna za izradu tog projekta – ističe Certić te dodaje zašto se s ovim problemom u koštac nisu uhvatili njegovi prethodnici.
-Nitko ovaj problem nije htio riješiti iz osnovnog razloga što se sa hladnim zrakom ne može slikati. Ja ovo neću završiti, ali hoće netko iza mene -kaže ovaj doktor te još jednom naglašava kako je bolnica po prvi put ovaj mjesec pokrila sva svoja dugovanja.
– Sve smo dugove platili, prvi put u povijesti ovaj mjesec platili smo 105 stavki, više od 20 milijuna kuna – ističe Certić te dodaje kako se nada kako će HZZO izaći iz državne riznice kako bi mogli početi naplaćivati dio usluga strancima koje trenutno ne smiju, ili znatno manje naplaćuju.
-Nama je HZZO odredio limit, a Šibenik i Pula recimo dobiju više nego mi. Mi smo za njih Mayo klinika po razini usluge i ako budemo mogli tržišno naplatiti sve što radimo bit ćemo tri koplja iznad po prihodima. S druge strane limit HZZO-a je određen prije nekoliko godina. Dubrovačka bolnica je u vrijeme kada je ravnatelj bio Andro Vlahušić imala veći limit nego što je to danas, a danas radimo ono što tad nije bilo zamislivo – ističe Certić.

Pročitajte još

Plenković: ‘Sutra ujutro krećemo s formiranjem većine’

Dulist

BRANKO BAČIĆ PROGLASIO POBJEDU Velika izlaznost nam je dala snažan legitimitet

Dulist

BOŽO LASIĆ: Konavle su i dalje plave!

Dulist